Jurgen van Keulen aan de keukentafel.
Jurgen van Keulen aan de keukentafel. Foto: Luuk Roozeboom
AAN DE KEUKENTAFEL

Aan de keukentafel met Jurgen: ‘Dit vak leer je niet op de middelbare school’

Door: Sanne Brusselaars Rubriek

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jurgen van Keulen.

Jurgen, hoe ben je in de dakdekkersbranche beland?

Mijn overgrootvader heeft een bedrijf in 1895 opgericht, het bloed zit al vier generaties in de familie. Hoewel ik een paar jaar weg ben geweest, staat “ondernemersfamilie sinds 1895” nog steeds in ons logo. Dat is hoe ik in deze branche ben beland.

Want je zit op meerdere locaties met je bedrijf, toch?

Ja, dat klopt. We hebben vestigingen in Breda, Ossendrecht en België. Mijn avontuur begon eigenlijk in Breda met JVK, waar we al veel werk in België deden. Ruim twee jaar geleden hebben we daarom een apart bedrijf in Antwerpen opgericht en dat heb ik een andere naam gegeven, JDC. De ‘J’ staat voor Juliëtte, de naam van mijn dochter, en ‘D’ staat voor De Cologne, wat Frans is voor mijn achternaam ‘Van Keulen’. Dit heb ik bewust gedaan om een duidelijke scheiding te maken tussen België en Nederland.

Hoe verdeel je je aandacht tussen deze locaties?

Ik heb een bedrijfsleider in Nederland en een in België. Deze bedrijven functioneren zelfstandig, en ik focus me voornamelijk op beleid, marketing, klantcontact, het binnenhalen van projecten en een stukje hoogstaande techniek. Ieder doet waar hij goed in is binnen het bedrijf.

Nu we het over daken hebben, kun je ons vertellen welke soorten daken jullie precies behandelen? Jullie lijken niet de doorsnee dakdekker te zijn.

Dat klopt. Wij noemen onszelf ambachtelijke dakdekkers, maar dat roept vaak vragen op. Als ik het specifieker moet maken, werken we met materialen zoals zink, koper, lood en leien. Maar zelfs dat zegt mensen vaak nog niet veel. Als ik projecten als de basiliek in Oudenbosch of het Centraal Station van Antwerpen noem, begrijpen mensen meteen wat we doen. Leien, bijvoorbeeld, zie je veel op kerken. Ons werk richt zich voornamelijk op kerken, kastelen en monumenten. De laatste jaren groeit ook de markt voor zinken daken in nieuwbouw en renovatie.

Kun je ons vertellen welk project jou het meest trots maakt?

Hoewel ik met trots denk aan bekende projecten zoals het Centraal Station van Antwerpen, landgoed Mattemburgh, landgoed Bieduinenhof, het Havenhuis en de kathedraal in Antwerpen, voel ik eigenlijk de meeste trots voor een project dichter bij huis, de Kapel Saint Louis. Dit gebouw is enorm van omvang, maar het is ook extreem complex vanwege de hoogte, kromming, tapsheid en ingewikkelde profileringen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien eenvoudig, maar toen ik daar voor het eerst stond, vroeg ik me echt af hoe we het zouden aanpakken. Het heeft me zelfs ‘s nachts wakker gehouden.

Dat klinkt als een enorme uitdaging. Werk je alleen aan grote projecten zoals deze?

Absoluut niet. Hoewel ik nu de grote projecten noem waar ik trots op ben, behandelen we ook kleinere opdrachten, zoals gewone dakpannen, platte daken en lekkages voor particulieren. We waarderen alle projecten met zinken daken, ongeacht de omvang, maar richten ons wellicht meer op klanten die gespecialiseerde expertise nodig hebben.

Hoe bereid je je voor op dergelijke projecten, aangezien jouw vak niet iets is wat je op school leert?

Dat klopt, dit vak leer je niet op de middelbare school. Veel van mijn medewerkers hebben al meer dan 20 jaar ervaring bij ons en blijven langdurig bij ons werken. Soms hebben we nieuw talent, jong of wat ouder, dat snel leert. Het is een vak dat echt draait om passie en toewijding aan het ambacht, met een solide toekomstperspectief.

Maak je je nooit zorgen over de uitvoering van een project?

Natuurlijk maak ik me weleens zorgen over de uitvoering van een project. Ik weet dat alles wat ik aan de voorkant regel, ook daadwerkelijk kan worden gerealiseerd dankzij mijn toegewijde team. Ik verkoop onze projecten met passie, maar mijn team deelt dezelfde passie en is buitengewoon bekwaam. Het klinkt misschien commercieel, maar het komt echt recht uit mijn hart. 

Het klinkt vooral heel trots.

Ja, dat ben ik ook. Dankzij ons team heb ik het bedrijf zoals het vandaag de dag is. We werken echt samen. Ik ben enorm dankbaar voor het geweldige team.

Zeker weten. Hoe zie je de toekomst van je bedrijf eruit?

Ik wil graag blijven groeien, maar niet alleen in termen van aantallen. Mijn focus ligt op groei in de ontwikkeling van ons team en de nog verdere verbetering van onze kwaliteit. Op dit moment zie ik veel potentieel in onze dakpannenafdeling, die we onlangs hebben opgestart. Daarbij zie ik ook kansen voor samenwerkingen in de toekomst.

De pandemie heeft ongetwijfeld invloed gehad op veel bedrijven. Hoe heeft het jouw bedrijf beïnvloed?

Gelukkig hebben wij er niet veel last van gehad. We konden blijven werken, alhoewel we soms te maken hadden met zieke medewerkers die thuis moesten blijven. Ons vak is essentieel en we kunnen in vrijwel alle omstandigheden blijven functioneren. Soms denk ik dat een crisis als deze nodig is om ons eraan te herinneren wat echt belangrijk is. Mensen moeten zich bewust worden van het belang van vakmanschap en ambachtslieden. Het imago van deze beroepen kan worden verbeterd, ze kunnen het veel sexyer maken! 

Hoe denk je dat dit kan worden bereikt?

Ik denk dat het promoten van ambachtelijke opleidingen via media en reclame de basis is. De ambachtschool moet weer worden hersteld, en er moet meer respect komen voor deze beroepen. Er is nog veel te winnen op dat gebied.

Helemaal mee eens, Jurgen. Tot slot, als je iemand kon kiezen om mee aan de keukentafel te zitten, wie zou dat dan zijn?

Ik heb veel respect voor Fons Tummers vanwege zijn visie en passie. We kennen elkaar al en hebben weleens koffie gedronken, maar ik zou graag wat meer tijd met hem willen doorbrengen. Mensen die vanuit het niets iets groots hebben bereikt, zijn altijd inspirerend. Eigenlijk zou ik ook weleens een kopje koffie willen drinken met Ben Mandemakers van DMG Keukengroep. Hij past perfect in dat rijtje. [n]

Paspoort
Naam: Jurgen van Keulen
Leeftijd: 50 jaar
Burgerlijke staat: Samenwonend met Lieke
Kinderen: Dochter Juliette (12)
Beroep: Directeur/Eigenaar JVK Daken en JDC Daken
Wat doe je graag in je vrije tijd?
In Antwerpen, waar we in het weekend wonen, genieten we van verschillende activiteiten, zoals fietsen, wandelen en het ontdekken van de lokale cultuur. Bovendien ben ik onlangs weer begonnen met mijn racefiets en mountainbike, en breng ik natuurlijk graag tijd door met mijn gezin.
Wat zijn je hobby’s?
Ik heb eigenlijk een nogal bijzondere hobby, namelijk abstract schilderen. Het is echt mijn uitlaatklep. Hier kan ik mijn emoties uiten, maar ik geniet er ook gewoon van. Als ik me goed voel, vind je me vaak in mijn schildersatelier thuis, bezig met mijn schilderwerk. Het is iets wat ik graag doe.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief