Afbeelding
Foto: Gea Vriens
WERKVLOER

Op de werkvloer bij Dek Opleidingen: ‘Alles op het gebied van veiligheid en logistiek’

Door: Gea Vriens Rubriek

HALSTEREN - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Dek Opleidingen. 

Dek opleidingen is in 1976 opgericht en is sinds december 2023 gevestigd in Halsteren. Bij Dek kun je niet alleen terecht voor alle rijbewijzen maar ze verzorgen ook trainingen en opleidingen op het gebied van veiligheid en logistiek. In het moderne en lichte gebouw beschikken ze over diverse leslokalen en een bedrijfsruimte waar bijvoorbeeld geoefend kan worden in het besturen van een hefttruck en het laden van een vrachtwagen of container. Ook bevindt zich hier een aparte hoek met diverse trappen en vertrekken zoals een woonkamer waar geoefend kan worden voor de EHBO- en BHV-opleidingen en trainingen. Buiten is er een oefenterrein voor de motoren. Twee van de 75 werknemers zijn Ricky Bergmans en Johan Kot.

Wat is je functie en welke eigenschappen of vaardigheden heb je hiervoor nodig?

Ricky vertelt: “Ik ben werkzaam als accountmanager en ik houd me voornamelijk bezig met het onderhouden van contact met onze bestaande klanten en het werven van nieuwe klanten. Ik ben het commerciële aanspreekpunt voor de regio West-Brabant en Zuid Holland. Ik bezoek bedrijven op afspraak om te kijken of we iets voor hen kunnen betekenen. Om dit goed te kunnen doen moet je communicatief sterk zijn en sociaal. Het is belangrijk om naast gedrevenheid met enthousiasme onze opleidingen te promoten en op die manier nieuwe klanten aan ons te binden.”

“Mijn functie is instructeur BHV, EHBO en VCA,” vertelt Johan. “Ik geef les in het aanleren van veiligheidsregels, bijvoorbeeld wat je moet doen bij een brand of ontruiming. Ook het omgaan met slachtoffers is hier onderdeel van. In de bedrijfsruimte kunnen leerlingen veel oefenen en ervaring opdoen en dat is erg belangrijk voor deze opleidingen. Natuurlijk zijn ook de herhalingstrainingen erg leerzaam. Met mijn passie en enthousiasme wil ik mensen zo veel mogelijk leren over veiligheid en hulpverlening.”

Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Ik werkte in een electronica winkel maar had daar weinig doorgroei mogelijkheden. Toen ik een advertentie tegenkwam op LinkedIn heb ik gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Hier heb ik meer ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en meer eigen verantwoordelijkheid. Het was wel even omschakelen van het verkopen van producten naar de verkoop van diensten, maar het bevalt me prima.”

Johan vertelt: “ik ben hier terechtgekomen via een open sollicitatie. Ik was al werkzaam als BHV instructeur maar had ook weinig mogelijkheden om door te groeien. Via een collega heb ik het telefoonnummer van de directeur gekregen en toen zelf contact opgenomen. Het toeval wilde dat ze op zoek waren naar uitbreiding van de veiligheidsinstructeurs en toen ik een mooi aanbod kreeg heb ik dat geaccepteerd.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Ik geef vier dagen per week les. Dat kan in Halsteren zijn of op onze locatie in Goes. Ook ga ik soms naar klanten toe om op locatie les of training te geven. Ik zorg altijd dat ik ruim op tijd aanwezig ben om alles klaar te zetten zodat we op tijd kunnen beginnen. Daarnaast werk ik nog één dag op kantoor om potentiële klanten te benaderen zodat we dit verder kunnen gaan uitbreiden,“  vertelt Johan.

Ricky: “ik begin rond kwart voor acht met een bak koffie met mijn collega’s en ga daarna aan de slag om de mail bij te werken. Ik controleer mijn afspraken en offertes en ga dan mijn klanten voor die dag bezoeken. Wanneer ik langs een bedrijf kom waarvan ik denk dat we ze van dienst kunnen zijn stap ik daar ook naar binnen, de zogenaamde koude acquisitie. Op kantoor verwerk ik de overeengekomen afspraken en andere administratieve werkzaamheden.”

Wat vind je leuk aan dit werk?

“Vooral de diversiteit vind ik erg leuk,” zegt Ricky. Ik kom bij veel verschillende bedrijven en geen dag is hetzelfde. Het is leuk om contact te onderhouden en een relatie op te bouwen met de klant. Hoewel het administratieve werk niet echt mijn voorkeur heeft is het juist de combinatie die het werk zo leuk en interessant maakt.”

Johan: “het contact met de mensen en ze enthousiast maken voor de hulpverlening vind ik erg leuk. Het is mooi om te zien dat ze weten wat ze moeten doen in een noodsituatie en dat het goed gaat. Het is leuk als mensen de hulpverlening niet meer zien als ‘moeten’ maar als ‘mogen’.

Hoe zie je de toekomst over vijf jaar?

“Ik leef eigenlijk met de dag maar wil zeker verder doorgroeien in deze functie. Het zou mooi zijn als we Dek nog verder kunnen laten groeien. Ik ben gelukkig en gezond en dat hoop ik over vijf jaar nog te zijn,” aldus Ricky.

“Over vijf jaar hoop ik dat we de EHBO en BHV verder hebben uitgebreid en dat hier meer instructeurs voor in dienst zijn. Het lijkt me leuk om dit dan te mogen aansturen en leiding geven. Ook hoop ik dat we dan de certificeringen hebben voor de hulpverlening,” besluit Johan. 

Paspoort

Naam: Johan Kot
Woonplaats: Tholen
Leeftijd: 37
Burgerlijke staat: Gehuwd
Kinderen: 4 jongens
Werkt bij: Dek opleidingen
Functie: Veiligheidsinstructeur sinds 1 april 2023
Hobby’s: Wandelen met de hond, houtbewerking, klussen in huis en liefhebber van de natuur

Naam: Ricky Bergmans
Woonplaats: Steenbergen
Leeftijd: 34
Burgerlijke staat: Samenwonend
Werkt bij: Dek opleidingen
Functie: Accountmanager sinds 1 april 2020
Hobby’s: Voetballen bij VV De Markiezaten, reizen en thuis klussenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief