De herfstvakantie op Tholen begint wisselvallig.
De herfstvakantie op Tholen begint wisselvallig. Foto: Engin Akyurt

Herfstvakantie start wisselvallig: ‘Fris en zonnig met kans op vorst’

Door: Olaf Knook Weer

THOLEN - De herfstvakantie op Tholen gaat beginnen. Op dit moment is het ongewoon warm in oktober, maar de komende dagen zal de temperatuur dalen. Vanaf zondag wordt het overdag ongeveer 12 graden en ‘s nachts is er kans op vorst.

We hebben momenteel nog met warm oktoberweer te maken. Voor de start van de vakantie in de regio’s is vrijdagochtend bewolkt met regenachtige periodes. De regen trekt daarna naar het noordoosten en dan is het midden op de dag een tijd droog. Daarbij staat wel een stevige zuidwestenwind. Later op de dag trekken vanuit het westen weer buien over het land.

Fris en zonnig weekendweer

Het weer wordt fris en zonnig in het weekend. Na een regenachtige nacht op zaterdag wordt het overdag droger. Er zullen flinke zonnige momenten zijn, maar in de middag zullen buien vanaf de Noordzee het land binnentrekken. Zondag brengt ook buien vanaf de Noordzee. Bovendien zal de noordwestenwind veel koudere lucht met zich meebrengen. Zaterdag wordt het 15 tot 18 graden en zondag slechts 12 graden.

Vanaf maandag draait de wind naar het noordoosten tot oosten. Daardoor neemt de kans op neerslag af. Het blijft echter koel voor oktober, met temperaturen die niet hoger zullen zijn dan 11 tot 13 graden. Normaal gesproken zijn middagtemperaturen rond 15 graden gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Overdag zal de wind meestal rustig zijn en zal de zon veel ruimte krijgen. Ondanks de lage maxima is het heerlijk weer om eropuit te trekken met een warme jas in de zon.

Oktober is recordwarm

In de eerste tien dagen van oktober was het ongewoon warm. De gemiddelde temperatuur was 16,6 graden, wat meer dan een graad hoger was dan het oude record van 2001 (15,0 graden). De laagste temperatuur in het eerste deel van oktober was 11,6 graden op 8 oktober. Een dag eerder as het niet kouder dan 15,4 graden. Ter vergelijking: Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in het begin van oktober 12,2 graden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief