De werkgroep Viering Vlissings Verzet 1572 zal in ieder geval de gebeurtenissen van 1572 naspelen.
De werkgroep Viering Vlissings Verzet 1572 zal in ieder geval de gebeurtenissen van 1572 naspelen. Foto: Annet Eekman

Vlissingen zoekt ideeën themajaar 1572

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is op zoek naar ideeën en initiatieven voor het themajaar 1572 dat volgend jaar wordt gehouden. Het is dan 450 jaar geleden dat de Vlissingers zich uit eigen beweging ontdeden van de Spaanse bezetters. Voor de viering van 450 jaar vrijheid heeft de gemeente subsidies beschikbaar.

Het jaar 1572 wordt gezien als het geboortejaar van de 'Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden'. Vlissingen heeft zich aangesloten bij een landelijk 'Samenwerkingsverband 1572', waarin 22 gemeenten aandacht vragen voor 450 jaar vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid.

Vlissingen was op 6 april 1572 de eerste stad in Nederland die, anders dan Den Briel, zonder hulp van de Watergeuzen in opstand kwam tegen de Spaanse bezetters. Meer steden sloten zich later dat jaar aan bij de opstand tegen de Spanjaarden. De gemeente roept inwoners en organisaties op om ideeën aan te leveren voor activiteiten die passen binnen het thema. Gedacht wordt aan herdenkingen, lezingen, speciale uitgaven en re-enactment.

Sinds vorige week is er ook een website online waarop de 22 deelnemende gemeenten gezamenlijk hun activiteiten presenteren: geboortevannederland.nl. Inwoners van Vlissingen en organisaties die ideeën hebben of willen meedenken over het themajaar kunnen zich nu al melden bij Gerard de Rijke van de gemeente Vlissingen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief