Simone van Randwijk
Simone van Randwijk Foto: Ellen de Vriend

‘In Dierenasiel Walcheren valt de drukte nog mee’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

WALCHEREN -  Doordat mensen door corona aan huis gebonden waren, namen ze sneller een hond of kat in huis. Nu ze op vakantie kunnen of naar hun werk moeten wordt het dier ineens een blok aan hun been. Bij het Dierenasiel Walcheren valt de drukte gelukkig nog mee. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

De quarantainekamer, waar katten veertien dagen moeten verblijven, en de kattenhokken zitten bijna vol met zwerfkatten en katten waarvan afstand is gedaan. “In vakantietijd is dumpen van katten sowieso gebruikelijk” zegt Simone van Randwijk van het dierenasiel. “Maar er zijn ook mensen die teveel katten hebben. Dat vinden de dieren niet fijn.” Ze tilt een grijze Scottisch Fold uit haar kooi en aait het dier. “Deze is in Middelburg gevonden met in haar halsband een briefje met de tekst ‘Mijn baasje wil me niet meer’.” Simone maakt zich niet meer boos over mensen die zo met hun dier omgaan, omdat het toch niets verandert. In het kittenverblijf zitten alweer heel wat jonge poesjes, al worden er ook een aantal opgevangen door de vrijwillige pleegkitten mama’s (te volgen via Facebook). Daar socialiseren de jonge poesjes ook, zodat ze makkelijker plaatsbaar zijn. Veertien wilde katten, die niet meer tam te krijgen waren, wonen achter het pand van het asiel in een omheinde tuin waarin hokjes en tuinhuisjes staan.

Groot en onstuimig
Honden zijn er momenteel maar zes. Het vierjarige teefje Angel blaft enthousiast naar het bezoek. Haar baasje heeft afstand van haar moeten doen vanwege gezondheidsproblemen. “Buurman Lucky ziet er schattig uit, maar kan moeilijk afstand doen van dingen,” legt Simone uit terwijl ze de driejarige Ca de Bou reu Dex op zijn kop krabbelt. “Hij is hier al lang. Hij is net iets te groot en onstuimig, maar het is een schat voor iemand die graag wandelt.” De driejarige Prinz springt op zijn korte pootjes tegen het hek. “Hij gaat volgende week naar een nieuw thuis, al komt een Pomeriaan bij ons terug omdat het niet goed ging met het kind in het gezin.”

Verkeerd uitpakken
“Tijdens corona is het aantal huisdieren verdubbeld. Het waren gouden tijden voor fokkers. Maar niet alles bleek een goede match. Pups zijn altijd schattig. Maar broodfokkers, die dieren te jong weghaalden bij hun moeder, zorgden voor dieren die sociaal een mindere start hadden. Als je die dan bij een onervaren baasje plaatst kan dat verkeerd uitpakken.”Volgens Simone heeft het Dierenasiel Walcheren het voordeel dat het een goed vast team heeft en prima vrijwilligers die de Facebookpagina en Instagram beheren. “Met hun aansprekende teksten én onze professionele fotografen, Melissa Goedbloed en Marleen van de Velde, die voor zulke prachtige foto’s zorgen, worden onze dieren snel herplaatst. Daar zijn we zo blij mee!” Doordat de Walcherse dieren snel een nieuw thuis vinden, wordt het dierenasiel regelmatig gevraagd om de dierenasielen in Goes en Zeeuws-Vlaanderen te helpen. Die zitten momenteel vol met katten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief