Indiëherdenking Gemeente Vlissingen
Indiëherdenking Gemeente Vlissingen Foto: Gemeente Vlissingen

Indiëherdenking in Vlissingen op 10 september 2022

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

VLISSINGEN - Dit jaar organiseert de gemeente Vlissingen op zaterdagavond 10 september 2022 opnieuw een Indiëherdenking op de Noorderbegraafplaats. Tijdens deze herdenking wordt de oorlogsgeschiedenis van voormalig Nederlands Indië herdacht. 

Er zal ook nadrukkelijk aandacht zijn voor de daaropvolgende periode en de koloniale oorlog (1945 -1950) en de komst van de Molukkers naar Nederland. De Indische Vereniging Koempoelan en de Stichting Samenwerking Vlissingen – Ambon leveren een bijdrage aan de herdenking.

Programma
De herdenking wordt gehouden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen aan de President Rooseveltlaan 766 om 18.30 uur. Tijdens de herdenking worden bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode nadien.Dit jaar is er voor het eerst na afloop van de herdenking een Indische rijsttafel. De Indische rijsttafel behoort tot het immaterieel erfgoed en is vaak onderdeel van belangrijke gebeurtenissen zoals nu ook deze herdenking. Het programma ziet er als volgt uit:

De plechtigheid begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur.
Muziek door Vlijt en Volharding
Openingswoord door burgemeester drs. A.R.B. van den Tillaar
Muziek door Vlijt en Volharding
Toespraak namens de Indische Vereniging Koempoelan
Muziek door Vlijt en Volharding
Toespraak door mevrouw Pattinama namens de StichtingSamenwerking Vlissingen – Ambon
Intermezzo Signaal taptoe door Vlijt en Volharding
Één minuut stilte
Wilhelmus door Vlijt en Volharding
Kranslegging door de burgemeester en wethouders gevolgd door overige bloemleggers

Traditionele rijssttafel
Na afloop is er een informele bijeenkomst met een traditionele Indische rijsttafel in het gebouw van de KBVV.Wanneer u deel wilt nemen aan de rijsttafel verzoeken wij u uw belangstelling kenbaar te maken bij het kabinet van de burgemeester, dhr. C.A. Nieuwenhuyzen,
E: cnieuwenhuyzen@vlissingen.nl of T: 06-53146767Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief