Milena Siauta-Telehala en Mark Leemans van Mea Uku.
Milena Siauta-Telehala en Mark Leemans van Mea Uku. Foto: Annet Eekman

Gebouw Mae Uku wordt eigendom van stichting

Door: Joep Bremmers Algemeen

OOST-SOUBURG - De Molukse welzijnsstichting Mae Uku is van plan om het wijkgebouw aan de Prins Hendrikstraat over te nemen van de gemeente Vlissingen. Het pand bevindt zich echter in een deplorabele staat van onderhoud en daarom is de stichting een crowdfundingsactie begonnen om fondsen te werven voor een grondige renovatie van het wijkgebouw.

Het gebouw van de Stichting Mae Uku stamt uit 1960. Aanvankelijk was het pand in gebruik als kerkgebouw en omstreeks 1985 werd het gebouw het centrale punt van de Stichting Mae Uku. De stichting verzorgt onder meer taalcursussen, ouderengym, dans- en zanggroepen. De stichting is al geruime tijd met de gemeente Vlissingen in overleg om het pand aan de Prins Hendrikstraat over te nemen. “Het pand is nu nog eigendom van de gemeente,” vertelt Mark Leemans, waarnemend voorzitter van de Stichting Mae Uku.

Formaliteiten
“Het is de bedoeling dat het pand medio januari/februari wordt overgedragen. Het hangt nu eigenlijk alleen nog af van een paar formaliteiten en voor onszelf willen we eerst zeker zijn of we de nodige fondsen bij elkaar krijgen om het pand ook daadwerkelijk klaar voor de toekomst te maken.”

Achterstallig onderhoud
Het wijkgebouw wordt gebruikt voor feestjes, verjaardagen, kinderfeestjes maar bijvoorbeeld ook voor doop- en belijdenisfeesten en begrafenissen. “We zijn er inmiddels niet alleen meer voor de Molukse gemeenschap in Oost-Souburg maar voor heel Walcheren,” verduidelijkt Leemans. De lijst met klussen die moeten worden uitgevoerd om het gebouw van Mae Uku toekomstbestendig te maken is omvangrijk. “Er is nogal wat achterstallig onderhoud. De buitenkant van het gebouw is in erg slechte staat en daar moet echt dringend iets gaan gebeuren om te voorkomen dat de gevel nog verder weg rot. Verder moet de toiletgroep worden vernieuwd, het pand moet worden geïsoleerd, de keuken zou moeten worden aangepast als we onszelf hier willen blijven bedruipen en het meubilair moet worden vernieuwd.”

Geldinzameling
Er is nu een geldinzamelingsactie op touw gezet om de benodigde financiën te vergaren om het gebouw ook echt aan te kunnen pakken. “Ons streefbedrag is vijftienduizend euro”, vertelt Leemans. “Maar we kunnen meer gebruiken en hebben ook meer nodig om onze doelen te kunnen verwezenlijken. We zijn een gezonde stichting en omdat het allemaal vrijwilligerswerk is hebben we geen personeelskosten. Zodoende hebben we ook een beetje kunnen sparen.” Ook is de stichting met een subsidiebureau in zee gegaan die gaat helpen bij het zoeken naar fondsen voor de renovatie van het gebouw.

Doneren
Tot nu toe is er al zo’n 3.500 euro gedoneerd door de renovatie van Mae Uku. Leemans: “We krijgen geen structurele subsidie van de gemeente, dus hopen dat we op deze manier genoeg geld bij elkaar krijgen.” Meer informatie over de geldinzamelingsactie is te vinden op: www.doneerdoel.nl/actie/4223/renovatie-wijkgebouw-mae-uku-oostsouburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief