Jolanda van Boven.
Jolanda van Boven. Foto: Annet Eekman

Nieuw bestuur zet schouders onder speeltuin

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het zal nog heel wat voeten in aarde hebben, maar er gloort stilletjes aan weer een toekomst aan de horizon voor de speeltuin in de Oude Stad. Een nieuw bestuur gaat de schouders eronder zetten om de speeltuin nieuw leven in te blazen en speciaal voor de kinderen in de binnenstad organiseert het nieuwe bestuur een kinderspeeldag in de entree van Het Arsenaal.

“We willen ons graag voorstellen aan de buurt,” legt Jolanda van Boven uit. Ze is sinds een maand of twee voorzitter van de nieuwe Stichting Buurt- en speeltuinvereniging Scheldekwartier. “Het doel is om kinderen uit de buurt een leuke dag te bezorgen en tegelijkertijd presenteren we onze nieuwe stichting.” 

Parkeerplaatsen
De speeltuin die voorheen De Oude Stad heette is al ruim drie jaar gesloten. “De speeltoestellen zijn vrijwel allemaal afgekeurd. Alleen de glijbaan en de wip voldoen nog, dus er moet veel worden vernieuwd en vervangen.” Eerder dit jaar kondigde de gemeente aan dat het terrein van de speeltuin onder handen genomen gaat worden. Het gebouwtje wordt vernieuwd en het terrein wordt weer geschikt gemaakt om dienst te doen als speeltuin. Op een deel van het terrein worden parkeerplaatsen gerealiseerd. “Maar het oppervlak van de speeltuin blijft ongeveer hetzelfde.” De bunker die op de grond van de speeltuin staat blijft ook bestaan. “Die kunnen we gebruiken voor opslag. Veel van de inboedel van het gebouwtje is verdwenen. Stoelen hebben we nog maar verder is bijna alles weg.”

Bestuur
Het nieuwe bestuur van de speeltuin bestaat nu uit zes vrijwilligers. “We zoeken nog meer vrijwilligers,” vertelt Van Boven. “Er komt ook ontzettend veel bij kijken om de boel op poten te zetten voordat we echt kunnen beginnen: vergunning, EHBO-diploma’s, briefpapier, een logo en een website, een boekhoudprogramma. En sommige dingen kosten gewoon geld, dus donaties zijn ook welkom. Er is niets meer, ook geen ledenadministratie. De buurt vindt dat het allemaal al lang duurt met de speeltuin. We zouden ook het liefste zien dat alles veel sneller zou gaan maar we moeten realistisch blijven.”

Kinderspeeldag
Om wat meer bekendheid te krijgen organiseert het bestuur van de speeltuin nu een kinderspeeldag. “We hebben nog geen eigen fysieke plek. We hebben we al de sleutel van het gebouwtje in de speeltuin maar we kunnen er nog niks mee in verband met de verzekeringen. Door nu toch al activiteiten te organiseren willen we ons zichtbaar maken voor de buurt en zo wat bekendheid krijgen.” De kinderspeeldag wordt gehouden in de entree van Het Arsenaal van 10 tot 16 uur. “De entree is gratis en alle kinderen zijn welkom,” vertelt Van Boven. “Er komt onder meer een ballonnenman, de kerstman, een springkussen en spelletjes zoals bijvoorbeeld een heel groot vier-op-een-rij spel. En we gaan pannenkoeken bakken die voor één euro te koop zijn.”

Wanneer de werkzaamheden aan het speeltuinterrein gaan beginnen is nog niet bekend. “Er is nog geen bestek voor de herinrichting van het terrein en de nieuwbouw van het gebouwtje,” weet Van Boven. “We zouden eigenlijk volgend jaar oktober weer open willen gaan, maar het is nog te zien of het zo snel gaat.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief