Dennis Melissant en collega Melanie de Jonge in gesprek met Ylldrit (12) en Luuk(12).
Dennis Melissant en collega Melanie de Jonge in gesprek met Ylldrit (12) en Luuk(12). Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij agenten Melanie en Dennis: Genuanceerde blik op politiewerk

Door: Erica van Strien Algemeen

VLISSINGEN - Melanie de Jonge (37) en Dennis Melissant (32) werken allebei op een ander bureau en hebben een verschillende functie. “Tegenwoordig noemen we het ‘blik op politiewerk”, zegt Melanie. “Iedereen is met hetzelfde bezig, maar we hebben er bepaalde taken naast. Zo heb ik de functie van wijkagent Jeugd en is Dennis echt een generalist met een neventaak als schoolagent.”

Melanie startte in 2007 met de 3-jarige politieopleiding. Ze woont en werkt op hetzelfde eiland. Zelf ziet ze dat als een heel groot voordeel. “Je kent de mensen, ze kennen mij. Je spreekt de taal. In de dorpen is het gesprek makkelijker aan te knopen als je iemand kent. Zeker in geweldsituaties is het dan makkelijker om te zeggen ‘Hé, kom, doe dat even niet’. Per persoon is dat overigens wel verschillend, niet alle collega’s vinden het plezierig om te wonen en werken in dezelfde plaats. Maar voor mij werkt het.”

Dennis maakt deel uit van basisteam Walcheren en werkt vanuit cluster Middelburg-Zuid. “Ik ben met een omweg bij de politie gekomen. Ik was onderwijsassistent, heb de lerarenopleiding niet voltooid en zag mezelf eerlijk gezegd niet tot mijn pensioen voor de klas staan. Mijn vader heeft tot aan zijn pensioen bij de politie gewerkt. Dus je pikt weleens wat mee. Ik solliciteerde, kwam door de keuring heen en de rest is geschiedenis. In 2019 begon ik aan de opleiding en voor mij viel alles direct op zijn plek. De opleiding is gericht op het politiewerk, maar als je klaar bent ga je het werk echt ontdekken en ervaren. Tot de dag van vandaag vind ik het een geweldig en gevarieerd vak. Alle eerdere zijpaden pasten tot op heden net niet. En met deze neventaak blijf ik toch verbonden met het onderwijs” lacht hij.

Melanie valt hem bij: “Je kan bij de politie zoveel richtingen uit. Je kunt het onderwijs in bij de politieacademie, maar ook in het werk op straat kunnen we veel verschil maken.” Ze geeft een voorbeeld: “Als ik vanuit de jeugd kijk zou ik meer willen omdenken. We zijn soms zo zwart-wit. We hebben overlast van de jeugd, terwijl de jeugd een balletje staat te trappen met elkaar. Als we daarmee dan in gesprek gaan blijkt dat ze zich helemaal niet bewust zijn dat ze overlast veroorzaken.”

Diversiteit

Beide agenten willen graag een lans breken voor diversiteit in het straatwerk. “Hoe meer diversiteit in een team, hoe beter wij ons werk kunnen doen”, zegt Dennis. “Ik merk bij mezelf dat er winst te behalen is met betrekking tot kennis over verschillende culturen. Als blanke westerling zou ik bijvoorbeeld meer willen begrijpen van de ramadan. Een collega met die achtergrond kan aan twee kanten het verschil maken en het voedt ook wederzijds begrip.” Ook Melanie komt in haar werk veel culturen tegen. “Eritrese, Syrische, Roemeense jongeren. De vluchteling-kinderen gaan hier naar school en lopen soms tegen onderwerpen aan waar in hun thuisland geen aandacht aan wordt besteed. Als hier iets is ga ik op huisbezoek - want lang niet alle ouders weten dat hun kind door ons is aangesproken - en dan helpt het als je wat van hun achtergronden weet. Nog mooier zou het zijn voor die mensen als er iemand van hun eigen afkomst op huisbezoek komt.

Recent belde een basisschool met de vraag of wij eens even langs wilden fietsen, zodat de vluchtelingenkinderen konden zien dat een uniform niet eng is. Met mijn collega ben ik 10 minuten in de klas geweest. ‘s Avonds ging ik een praatje maken bij de vluchtelingenopvang. Er ging een deur open en één van die kindjes die mij ‘s ochtends gezien had komt naar buiten lopen en geeft mij een high five. Goed voor een glimlach. Die ouders zien dat ook. Dát is waar het om gaat: wij moeten dus investeren.

Als er nu meldingen met kinderen zijn, beleef ik dat als moeder van een 7-jarige dochter wel anders. Ik weet nu wat voor zorg ze nodig hebben. Ik heb me ooit voorgenomen daar iets aan bij te dragen en daar sta ik nog vierkant achter. Dit werk vormt je. Maar kijk naar de groep jongeren bijvoorbeeld: in de puberteit veroorzaakten ze soms overlast, nu kom ik ze tegen met hun gezinnetje en maken we een praatje.”
Dennis: “Als je kijkt naar wat wij allemaal bij ons hebben, dan is het meeste niet nodig. Je mond is altijd je beste wapen.”

PASPOORTEN:

Naam: Dennis Melissant
Woonplaats: Vlissingen
Burgerlijke staat: Single
Opleiding: Onderwijsassistent en politieopleiding niveau 4.
Hobby’s: Sporten, reizen, motorrijden
Facebook: Politie Walcheren
Insta: @politiewalcheren

Naam: Melanie de Jonge
Woonplaats: Dreischor
Burgerlijke staat: Gehuwd, moeder van dochter Jinte(8)
Opleiding: Politieopleiding en doorstroomopleiding
Hobby’s: Gezin, familie en vakantie
Facebook: Politie Basisteam Oosterscheldebekken
Insta: @jeugdagenten_osb

Melanie de Jonge.
Dennis Melissant.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief