Judith Adriaanse ís JuttiFrutti
Judith Adriaanse ís JuttiFrutti Foto: Erica van Strien

Judith Adriaanse: ‘Bij mij komen grafische patronen overal in voor’

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Als Judith Adriaanse de voordeur opent, stuitert haar energie al naar buiten. Vijf paar kleurige sneakers (”allemaal van mij”) en twee kapstokken vol laten me geloven dat ik een basisschool binnen stap. “En nou heb ik net opgeruimd” schatert ze. De toon is gezet.
Sinds twee jaar werkt ze nergens meer in loondienst. De van huis uit grafisch vormgever heeft binnen en buiten de regio zoveel verschillende activiteiten in één week, dat ze het maar samengevat heeft op haar visitekaartje: JuttiFrutti, workshops en creatieve oplossingen. 

“Mijn zus was vroeger kleuterjuf en dan ging ik weleens mee en dat vond ik leuk. Ik was al jong creatief en we hadden thuis een kopieermachine - want we hadden een bedrijf - en daar maakte ik tijdschriften op, kleine boekjes. Dat vond ik leuk. Al wist ik niet precies wat ik wilde worden, het moest beginnen bij de grafische school.”
Op haar 15e gaat ze daarvoor naar Amsterdam en trekt de eerste maanden bij haar zus in. Daarna schuift ze een verdieping op naar haar eigen appartementje. In haar examenjaar leest ze een advertentie van Zeelandnet. “Het werd nét de tijd van het internet, op school hadden we dat nog helemaal niet. We tekenden ook nog alles met de hand - letters - dat kun je je bijna niet meer voorstellen. Ze vroegen een ‘html-vormgever’. Ik zag alleen het laatste woord en dat wás ik. Zo ben ik erin gerold.

Volgens mij ben jij gewoon chronisch creatief.
Een blik in haar agenda leert hoe divers Judiths werk is: ze is grafisch vormgever, illustrator, geeft creatieve lessen op scholen, maakte een 12 meter lange kunstmuur tijdens festival Onderstroom, werkt voor het Zeeuws Genootschap, vermaakt kinderen en volwassenen op bedrijfsfeesten. “Dat is ook zo, maar het klinkt misschien alsof ik dat allemaal bedacht heb. De werkelijkheid is dat ik eerst ‘doe’ en dan ga ik denken. Dat is niet altijd even praktisch maar meestal pakt het goed uit en anders heb je weer heel veel geleerd. Zo ben ik ook met mijn bedrijf begonnen. Ik was zwanger van Simone en werkte bij de golfbaan in Middelburg. Toen er geen werk meer voor me was ben ik achter mijn naaimachine gaan zitten en ben gaan naaien wat ik allemaal in mijn hoofd had. Dat was het begin van mijn webwinkel. Daarnaast werkte ik 25 uur per week in loondienst. Toen de meiden wat ouder waren wilde ik graag een workshopwinkel beginnen, waar mensen op een vrij moment binnenstappen, iets uit de kast pakken en ter plekke creatief aan de slag gaan. Het idee struikelde op de fysieke winkelruimte. Niet te betalen voor een alleenstaand moeder. Twee weken later - ik had niet eens een trekhaak - heb ik online een caravan gekocht. Achter mijn huis heb ik die helemaal gestript. Een bevriende elektricien heeft uitgetekend hoe ik het moest doen om ook met de naaimachine erin uit de voeten te kunnen zonder andere standhouders op een evenement stroomloos te stellen. Op de noodstop na heb ik alles zelf aangelegd en binnen- en buitenkant verbouwd in de avonduren - als de kinderen op bed lagen - en me gelijk aangemeld voor het eerste festival, 7 weken na aankoop van de caravan. Daarna wilde ik op campings tijdens de animatie van de kinderen de moeders iets leuks aanbieden zodat ze óók eens even tijd voor zichzelf pakken.”
De praktijk liep anders. Die blauwe caravan bleek één grote magneet. “Dan kwam ik daar en zaten de animatiemedewerkers bij mij mee te knutselen. Zo ontstond dus wel dat ik niet meer voor die moeders maar voor kinderen een bedrijf ben geworden.

Zentangle®-instructeur
“Tot voor kort kon ik niet goed stilzitten. Met trots kan ik zeggen dat ik sinds oktober vorig jaar gecertificeerd Zentangle®-instructeur ben. Het is meditatief tekenen. Ik ben opgeleid als grafisch vormgever en dan werk je naar een eindresultaat toe. Soms is dat frustrerend, want dat lukt natuurlijk niet altijd. Bij Zentangle® werk je vanuit een proces, in grafische patronen. Je werkt dus niet naar een eindresultaat toe, maar je methode is dat er een resultaat komt en dan is dat wat het is. In mijn oude schetsboeken kom ik het al tegen. Achteraf deed ik dit dus al jaren maar wist ik niet hoe het heette. Het is eigenlijk een meditatie in 15 minuten per dag. Je kan een tegeltje maken in deze tijd. Ik geef nu cursussen, 4 avonden van 2 uur in totaal. De eerste avond leg ik veel uit en maken we 1 tegel. ‘No mistakes’ is het sleutelwoord. Er kan niets fout gaan. Het leven is ook zo, als je een foutje maakt gaat het leven toch verder. Dus we gebruiken ook geen gum werken volledig met fineliner. Het is geschikt voor alle leeftijden, al vanaf de leeftijd van 4 jaar.”

Het valt me op dat jij maatschappelijke projecten een creatieve boost geeft.
“Festival Onderstroom is vorig jaar wel echt een hele grote geweest. Ik heb daar dus een kunstmuur gemaakt van 12 meter met alle mensen die daar waren. Dat was geweldig en smaakt naar meer. Echte kunstwerken maken, de verbinding stimuleren omdat meerdere mensen meewerken en wat liefde brengen in de wijken. Maar ik word er ook heel blij van om kinderen iets te leren en te zien hoe trots ze zijn als ze iets kleins zelf hebben gemaakt. Omdat ze dachten dat ze het niet konden en dan blijkt dat ze het wel kunnen, door de manier van lesgeven.

We zijn toe aan de slotvraag: met wie zou je zelf nog eens aan de keukentafel willen zitten?
“Heel lang hebben mensen mijn activiteiten weinig serieus genomen. ‘Dat geknutsel van jou, daar is geen droog brood in te verdienen, je moet echt niet je baan opzeggen’. Twee mensen zijn tot de dag van vandaag belangrijk voor mij: Martien Luteijn en mijn partner Eddy. Martien ken ik via mijn werk bij een andere opdrachtgever. Hij heeft mijn logo gemaakt. is enthousiast over mijn nieuwe ideeën en heeft er vertrouwen in. En mijn partner Eddy is mijn stille kracht. Eddy hielp mij bij JuttiFrutti, maar nu hebben we allebei een eigen bedrijf en werken we samen waar het maar nodig is. Als je met zijn tweeën 5 kinderen hebt is het wel fijn om niet te verzanden in de waan van de dag. Dus zo nu en dan gaan we er samen even kort tussenuit.
Vorig jaar viel alles op zijn plek, durfde ik ook zelf de goede keuzes te maken. Ja, eigenlijk ben ik er trots op hoe het nu gaat en blij dat mensen zich met elkaar verbinden vanuit creativiteit.”

PASPOORT:

Naam: Judith Adriaanse

Leeftijd: 46 jaar

Woonplaats: Middelburg

Familie: 
Partner van Eddy (56) en moeder van Simone (13) en Evelien (11)

Opleiding: 
Grafisch lyceum, gecertificeerd Zentangle® docent

Hobby’s: 
Tekenen, haken, schilderen, uit eten, vakantie genieten

Werk: 
Eigenaar van JuttiFrutti workshops & creatieve oplossingen

Judith Adriaanse


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief