Reza Geleedst (links) van de Stichting Bruisend Zeeland en wethouder Sal Cracau.
Reza Geleedst (links) van de Stichting Bruisend Zeeland en wethouder Sal Cracau. Foto: Joep Bremmers

Nieuwe organisator Bevrijdingsfestival Zeeland heeft er alle vertrouwen in

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De nieuwe organisator van het Bevrijdingsfestival Zeeland heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om op 5 mei een volwaardig festival te organiseren. “Het blijft een gratis festival,” aldus voorzitter Reza Geleedst van de organiserende Stichting Bruisend Zeeland. “We vinden dat 5 mei in Vlissingen een prachtig evenement is. Het festival heeft al jaren een prima uitstraling en daar willen we dichtbij blijven.”

De Stichting Bruisend Zeeland mag dan voor velen een onbekende naam zijn, toch heeft het organisatiebureau zijn sporen verdiend. Zo is Geleedst al 21 jaar medeorganisator van Beachboom op de Brouwersdam, Thank Middelburg it’s Friday en was hij het betrokken bij de organisatie van Roze Zaterdag in Goes. Hoewel de tijd al behoorlijk begint te dringen heeft Geleedst er alle vertrouwen in dat het moet lukken om een volwaardig bevrijdingsfestival uit de grond te stampen. “We hebben een zeer ervaren team,” legt Geleedst uit. “Robert Waverijn is een marketeer met veel ervaring en weet alles van budgettering. Marianne Verburg is betrokken geweest bij de organisatie van eerdere edities van het bevrijdingsfestival en Martijn Stout heeft ruime ervaring met het organiseren van grote landelijke producties.” 

Machinefabriek

Als grote troef ziet Geleedst dat er gebruik gemaakt kan worden van de Machinefabriek. Geleedst: “We hebben daar een fantastisch element mee in handen. Het zou dom zijn om daar geen gebruik van te maken. En als het dan toch slecht weer is dan speelt dat geen rol, je kunt er ook een groot podium in kwijt.” Overigens maakt Geleedst zich niet zo’n zorgen over tegenvallende bezoekersaantallen in het geval het weer tegenzit. “We kunnen de kosten dermate drukken zodat we niet afhankelijk zijn van de inkomsten van de horeca. Dus stel dat er helemaal niemand komt, dan komen we er financieel nog uit.” Ook de podia op het Bellamypark en de Oude Markt komen als vanouds weer terug.

Disco op zolder

Het organiseren van evenementen zit Geleedst in het bloed. “Ik sta al sinds mijn achttiende ingeschreven bij de Kamer van Koophandel,” vertelt hij. “Op de lagere school organiseerde ik al discofeestjes op zolder. Bij Brammetje Dump kon je een mengpaneeltje kopen en ik heb net zolang gezeurd bij mijn ouders tot ik er een kreeg. En zo is het allemaal begonnen.” De organisatie van het bevrijdingsfestival ziet hij als een uitdaging. Vooralsnog heeft Stichting Bruisend Zeeland alleen plannen voor de organisatie van het bevrijdingsfestival. “Ik denk dat we blij mogen zijn dat er een stichting is die met de beschikbare subsidies dit festival wil organiseren,” is wethouder Sal Cracau van mening. “Voor het straattheaterfestival volgt een nieuwe uitvraag.” 

Straattheaterfestival

Het straattheaterfestival moet de opvolger worden van Onderstroom. “De organisatie van het straattheaterfestival sluiten we niet uit,” blikt Geleedst vooruit. “Misschien schrijven we daar ook nog op in.” Vooralsnog is de samenwerking tussen de gemeente Vlissingen en de Stichting Bruisend Zeeland voor wat betreft het bevrijdingsfestival eenmalig. “Na het festival gaan we evalueren,” vertelt wethouder Cracau. “Daarna kijken we naar een eventuele meer duurzame overeenkomst.” Geleedst denkt medio eind januari/begin februari meer details over de programmering van het Bevrijdingsfestival Zeeland bekend te kunnen maken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief