Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Bijzondere kerststal in de kerk van Ritthem

Door: Joep Bremmers Algemeen

RITTHEM - In de Protestantse Gemeente in Ritthem is de oude kerststal van de inmiddels gesloten O.L.V.-parochie uit Vlissingen opgesteld. Op zondag 17 december is de kerststal te bewonderen na de kerkdienst van 10 uur. ‘s Avonds is er een zangdienst voor iedereen die houdt van het zingen van kerstliederen. Ook dan is de kerststal te bezichtigen, aanvang 19:15 uur.

Op Kerstavond, zondag 24 december, organiseert de kerk een lampionnenoptocht door Ritthem voor jong en oud. Aansluitend wordt het kerstverhaal worden verteld en wordt het kindje Jezus in de kribbe gelegd. Aanvang is om 18 uur voor de kerk, lampionnen zelf meenemen. 

Over de kerststal

De beelden uit de kerststal zijn meer dan tachtig jaar oud en komen oorspronkelijk uit Haarlem, waar ze gemaakt zijn door een kunstzinnige huisschilder, genaamd Meesters. Hij maakte de beelden voor de kerststal voor de Petrus en Pauluskerk in Haarlem, die in 1958 in gebruik is genomen. Na sluiting van de kerk in 1993 wordt de kerststal door zijn zoon Leo Meesters naar Vlissingen gebracht. De beelden zijn opgeknapt en kregen een plek in de kerststal van de O.L.V.-parochie van Vlissingen, waar ze jarenlang tijdens de kerstperiode te bewonderen zijn geweest. Na de slotviering van deze kerk op 24 april 2021 zijn de beelden van de kerststal overgenomen, aangevuld en aangeboden aan de PKN-gemeente Nieuw en Sint-Joosland & Ritthem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief