Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Buurt komt in het geweer tegen plannen Arsenaalgebied: ‘Ook wij vinden dat er iets moet gebeuren’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De concept-visie die de gemeente voor de herinrichting van het Arsenaalgebied heeft laten maken is slecht gevallen bij de buurtbewoners. Namens 110 omwonenden heeft het Comité Vlissingen Beschermd Stadsgezicht een zienswijze ingediend bij de gemeente waarin de plannen voor hoogbouw in het gebied worden gefileerd. En het comité heeft een sterke troef in handen, al eerder in 1989 stelde de Raad van State de buurt in het gelijk en ging er een streep door de toen geplande hoogbouw. “Er is dus jurisprudentie,” verklaart voorzitter Tanja Snijders van het comité.

Verschillende partijen hebben plannen met het Arsenaalgebied. Zo wil projectontwikkelaar AVV Beheer in het oude Arsenaal, waar voorheen het piratenpark en zeeaquarium was gevestigd, 60 hotelkamers realiseren en in het voormalige Arsenaaltheater nog eens 46. Ontwikkelaar Lovago wil op het Arsenaalplein diverse gebouwen neerzetten en er 70 appartementen voor permanente bewoning en voor recreatief gebruik bouwen. “Dat tast het gebied teveel aan,” is Tanja Snijders van mening. “Het is beschermd stadgezicht en de schaal en maat van de monumenten die hier staan moeten gerespecteerd worden. Ook trekt het plan zoals dat nu voorligt veel verkeer aan, en dat terwijl de gemeente het centrum juist autoluw wil maken.” “Begrijp ons niet verkeerd,” voegt secretaris Bas Hoogesteger van het comité toe. “Ook wij vinden dat er iets met het Arsenaalgebied moet gebeuren, maar met groot onderhoud zou je al een heel eind komen.”

Teleurstelling

Het Comité Vlissingen Beschermd Stadsgezicht is teleurgesteld in hoe de gemeente de nieuwe bouwplannen aanvliegt. “Er was ons beloofd dat er nog een bijeenkomst met alle partijen zou komen voordat de concept-visie werd afgerond, dat is niet gebeurd.,” vertelt Snijders. “Daarbij heeft de gemeente eerder beloofd dat er drie scenario’s in de ontwerpvisie zouden zitten en dat is niet zo. Het is nu maar één visie en dat is die van Lovago. Op grond van onze actie destijds heeft de gemeenteraad besloten dat er een gedegen participatieproces moest komen. Maar dat lijkt men nu vergeten.”

Hoogbouw

Het grootste bezwaar dat de omwonenden tegen de plannen hebben is de omvang en de massaliteit van de geplande hoogbouw op het Arsenaalplein. “Daar is de ontwerpvisie ook al niet erg duidelijk over,” verzucht Snijders. “Ergens in een bijlage wordt terloops vermeld dat Lovago hier een gebouw wil neerzetten dat net zo hoog is als de Dobberende Dozen aan de Gravenstraat. Dat betekent dus dat het een gebouw van 33 meter hoog zou moeten worden. Daarbij wordt in de plannen het hele Arsenaalplein volgebouwd en valt bijvoorbeeld het monumentale Arsenaaltheater helemaal weg. En het hoeft helemaal niet zo massaal. Ook binnen de contouren van het huidige bestemmingsplan zijn tal van mogelijkheden.”

Vervolgstappen

Het comité wacht nu af wat de reactie van de gemeente wordt. Snijders: “Wanneer de plannen toch worden doorgezet overwegen we opnieuw juridische stappen. En met de eerdere uitspraak van de Raad van State denken we eigenlijk dat het heel simpel is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief