Afbeelding
Foto: Publiek domein

De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper ‘The Drip’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

De B-24 H Liberator vertrok met dertig andere vliegtuigen vanaf de basis in Engeland. Het doel was om rangeerterreinen nabij Münster te bombarderen. Op de terugweg werd de vloot niet alleen beschoten door Duitse luchtafweergeschut maar ook aangevallen door één- en tweemotorige jachtvliegtuigen. 

The Drip

De Liberator die is teruggevonden voor de kust van Domburg had als bijnaam ‘The Drip’ en werd raakte zwaar beschadigd en verloor al snel hoogte. Enkele bemanningsleden raakten tijdens de aanval door Duitse jachtvliegtuigen gewond en één bemanningslid overleed al meteen aan zijn verwondingen. Toen de bommenwerper over Zeeland vloog werd de opdracht gegeven om te springen. Zeven bemanningsleden verlieten het inmiddels brandende vliegtuig met parachute. De overige bemanningsleden waren daar vermoedelijk door verwondingen niet toe in staat. Uiteindelijk zouden slechts vier van de tien bemanningsleden de onfortuinlijke vlucht overleven.

Missing in action

Twee van de bemanningsleden zijn niet teruggevonden en staan officieel nog altijd te boek als vermist: gezagvoerder en piloot 1 Lt. Wallace D’Aoust en bommenrichter 2 Lt. Mart Etheridge. Hun namen zijn ook bijgezet op de ‘Wall of the Missing’ op de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten. Het archeologisch onderzoek moet nu uitwijzen of de stoffelijke resten van deze twee militairen zich nog in het vliegtuigwrak bevinden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief