Afbeelding
Foto: artist impression Delfaerde

Nieuwbouw biedt onderdak aan 350 internationale werknemers

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van huisvesting voor driehondervijftig internationale werknemers op de plaats waar voorheen sportpark Baskensburg was. Ontwikkelaar Delfaerde Comfort Studio’s zet in op hoogwaardige huisvesting. “Stel je maar voor dat je zelf in een ander land gaat werken, dan wil je toch ook fatsoenlijk gehuisvest zijn?”

De huisvesting voor arbeidsmigranten in Vlissingen is de eerste huisvesting die door Delfaerde Comfort Studio’s gerealiseerd wordt. “De gemeente Vlissingen heeft in januari 2020 een uitvraag gedaan en daar hebben wij op ingeschreven,” vertelt Sander van Buren, woordvoerder van Delfaerde. 

Buurtparticipatie

Waar plannen voor de huisvesting van internationale werknemers op andere plaatsen binnen de gemeente Vlissingen vrijwel onmiddellijk tot forse bezwaren van omwonenden leidden, viel dat bij het plan Baskensburg eigenlijk best mee. “We hebben bij het bedrijfsleven en de gemeente geïnventariseerd waar behoefte aan is. En we hebben uitgebreid aan buurtparticipatie gedaan en weten wat de gevoelige punten van de buurt zijn. Zo vindt de buurt het vooral belangrijk dat er straks veilig gebouwd wordt. Daarom komt er een verbindingsweg tussen de sporthal en Bambini zodat het Baskensburgplein wordt ontzien door bouwverkeer. Ook had de buurt liever dat er op eigen terrein geparkeerd wordt. Daarom hebben we een extra stuk grond van de gemeente gekocht om dat te kunnen realiseren. De buurt is zich er ook bewust van dat arbeidsmigranten nu eenmaal nodig zijn.”

Vijftien jaar

Het pand dat Delfaerde er gaat neerzetten gaat bestaan uit 350 comfort studio’s, een receptie, ruimte voor recreatie, een kantine, verblijfsruimte en overige faciliteiten. Elk appartement is ruim opgezet en voorzien van een eigen keuken, douche, toilet, wifi en televisie. Daarnaast wordt het pand voorzien van zonnepanelen om te komen tot een zoveel mogelijke energie neutrale bedrijfsvoering. Van Buren: “De huisvesting voor arbeidsmigranten is vooralsnog voor vijftien jaar. Eventueel kan het gebouw daarna worden omgebouwd tot een andere functie. Maar als de vraag naar huisvesting voor buitenlandse werknemers dan nog steeds zo groot is, dan blijft het die functie natuurlijk houden.”


Toezicht

Ook komt er zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag toezicht door een locatiemanager. “Niet alleen om toezicht te houden, maar eigenlijk net als in een hotel. Als iemand bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts arriveert dan moet hij ook kunnen inchecken. Behalve aan toezicht denken we er ook aan om bijvoorbeeld taalcursussen aan te bieden zodat de werknemers zo snel mogelijk Nederlands leren. En verder willen we ook hulp bieden bij het inschrijven bij de gemeente, invullen van de belastingen etc. We zetten in op een hoog servicegehalte, maar daarnaast ook een strak gereguleerd huisreglement.” De bouwhoogte van het complex bestaat uit drie tot vier lagen. “Volgens de huidige planning willen in het vierde kwartaal van dit jaar gaan bouwen en dan zou voor het eind 2025 of begin 2026 opgeleverd moeten worden. We gaan zo duurzaam mogelijk bouwen, energieneutraal en stikstofneutraal. Veel wordt prefab voorbereid dus dat hoeft niet op de locatie te gebeuren,” aldus Van Buren.Pilot

Delfaerde Comfort Studio’s ziet het project in Vlissingen als een pilotproject. “Dit is ons eerste project. Ik denk dat we uniek zijn in het hele land om het op deze manier te doen, qua beheer en wat we bieden. Als dit slaagt willen we het concept verder in het land uitrollen. Er is veel commentaar over slechte huisvesting in het land, dat gaan wij dus anders doen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief