Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Wat is er allemaal te doen op Koningsdag?

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Zaterdag 27 april is het Koningsdag. Ook in de gemeente Vlissingen wordt dit volksfeest weer groots gevierd. 

Zo wordt in de binnenstad van Vlissingen de traditionele vrijmarkt gehouden. Op het Bellamypark zijn van 13 tot 22 uur activiteiten in het kader van Koningsdag. Café Vanuus in de Walstraat houdt van 12 tot 20 uur een Koningsfeest. Achtereenvolgens treden de bands No Exit, Blue Steam en The Mosquito’s op. Muziekvereniging Vlijt en Volharding geeft tussen 15 en 16.30 uur een concert in de tuin van Nieuw Bachtenpoorte op het Oranjeplein in Oost-Souburg.

Oost-Souburg
Koningsdag in Oost-Souburg begint om 12 uur met een optocht met versierde fietsen die is georganiseerd door de Stichting Activiteiten Souburg. De optocht vertrekt om 12 uur vanaf speeltuin de Souburgt en gaat vervolgens via de Diezestraat, Lekstraat, Kroonjuweel, Palts, Hof Engelenburg, Bogaert, Hof Engelenburg, Middelburgsestraat, IJsselstraat, Westerscheldestraat, Lekstraat en via de Diezestraat terug naar de speeltuin. Van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur worden er kinderspelen gehouden in de speeltuin en is er voor alle kinderen een prijs. Verder wordt er een loterij gehouden en zijn er te hele dag broodjes en friet verkrijgbaar. Van 14.30 tot 17.30 uur is er live-muziek van Sanja & friends. De toegang tot de Koningsdagactiviteiten in de speeltuin is gratis.

Ritthem
In Ritthem wordt Koningsdag als vanouds groots gevierd. Het programma begint al op vrijdag 26 april. In de Dorpsstraat wordt vanaf 19 uur de Ritthemse spelavond gehouden voor jong en oud. Er zijn oud-Hollandse spelletjes en voor de jeugd is er een springkussen. Aanmelden is niet nodig en iedereen is welkom om samen Koningsnacht te vieren. Om 21 uur begint in Dorpshuis Ons Dorpsleven een feest met een live-dj met muziek van Top-40 tot gouwe ouwe klassiekers. Op Koningsdag zelf is het weer vroeg dag in Ritthem. Om 8.45 uur worden de klokken geluid en om 8.50 uur wordt de reveille geblazen vanaf de kerktoren, gevolgd door het zingen van het volkslied door alle aanwezigen om 8.55 uur. Vanaf 9 uur wordt er een lawaaioptocht gehouden in het dorp. Deelnemers wordt opgeroepen om vooral trommels, blikken en toeters mee te noemen. De optocht loopt achter een versierde trekker aan en maakt het hele dorp wakker. Om9. 15 uur beginnen de kinderspelen voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Vierkamp
Voor kinderen uit de groepen 1 en 2 zijn er individuele spelletjes en voor de kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 wordt er een vierkamp gehouden. Speciaal voor peuters is er om 9.30 en 10.30 uur een poppenkastvoorstelling in het dorpshuis. Om ongeveer 16.30 uur begint in het dorpshuis de bingo met leuke prijzen voor de winnaar van iedere ronde, deelname is gratis. Om 19 uur begint het avondprogramma met een stoelendans voor de jeugd, de winnaar krijgt een prijs. Om 19.30 uur geeft muziekvereniging Onda een concert met onder andere het Ritthems volkslied. De stoelendans voor volwassenen wordt om 20 uur gehouden. Om 20.30 uur is er een touwtrekcompetitie tussen de ploegen van de vierkamp en overigen. Inzet is een overheerlijke taart en als slotstuk mogen de kinderen van het dorp het opnemen tegen het winnende team. Koningsdag 2024 wordt om 21 uur besloten met een lampionoptocht onder begeleiding van Onda en daarna een nazit in dorpshuis Ons Dorpsleven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief