De beoogde locatie van Omroep Zeeland aan de Prins Hendrikweg.
De beoogde locatie van Omroep Zeeland aan de Prins Hendrikweg. Foto: Joep Bremmers

Omroep Zeeland verhuist naar nieuwbouw bij de Keersluisbrug

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Omroep Zeeland gaat definitief niet naar de Machinefabriek maar blijft wèl in de gemeente Vlissingen. De nieuwe locatie van Omroep Zeeland wordt het voormalige terrein van Rijkswaterstaat aan de Prins Hendrikweg, tussen de Keersluisbrug en de jachthaven. Dat heeft de omroep vandaag bekend gemaakt. Volgens omroepdirecteur Mike Ackermans voldoet de huidige huisvesting in de Kanaalstraat in Oost-Souburg niet meer aan de eisen van de huidige tijd.  “Het pand is gedateerd en de mogelijkheden zijn hier voor ons te beperkt,” vertelde Ackermans vorig jaar in deze krant. “Er is ook wat achterstallig onderhoud en als we dit gebouw zouden moeten aanpassen aan de eisen van deze tijd dan zouden we enorm moeten investeren. Er verandert ontzettend veel in omroepland en dat gaan we hier niet meer realiseren.”

Dat Omroep Zeeland op zoek was naar nieuwe huisvesting was al geruime tijd bekend. Toen in februari de eerste plannen werden gepresenteerd voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek was de omroep één van de vijf kandidaten die als kansrijk werden gezien om in de toekomst een plek in het onlangs gerenoveerde gebouw te krijgen. Maar een paar dagen na de presentatie van de voornemens in de gemeenteraadsvergadering van 20 februari berichtte de omroep zelf dat een verhuizing naar de Machinefabriek nog ‘verre van zeker’ was. Omroep Zeeland maakt nu bekend dat projectontwikkelaar Kennedy West uit Hulst het nieuwe onderkomen van Omroep Zeeland gaat bouwen.

Vliegtuigfabriek

De verhuizing van Omroep Zeeland naar de Prins Hendrikweg heeft niet alleen gevolgen voor de culturele invulling van een deel van de Machinefabriek. Met de nieuwbouw aan de Prins Hendrikweg gaat er ook een streep door de plannen van Wesley Sekewael om de vliegtuigfabriek van de Koninklijke Maatschappij de Schelde te herbouwen op een deel van dit perceel. Sekewael heeft met zijn Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 eerder de stoomhijskraan gerestaureerd die nu bij Museum Scheldewerf staat. Op verzoek van de gemeente Vlissingen heeft de stichting zich in 2007 ontfermd over de stalen spanten van de monumentale vliegtuigfabriek die in 1919 is gebouwd aan de Koningsweg. Toen dit pand werd gesloopt zijn de spanten van de ondergang gered met het idee om de vliegtuigfabriek te herbouwen in Vlissingen. De beoogde locatie was een deel van het perceel waar nu het nieuwe omroepgebouw komt te staan. Volgens Sekewael zijn er weliswaar gesprekken met Kennedy West geweest maar die hebben niet geresulteerd in het gewenste resultaat.

Kanaalstraat 64

Omroep Zeeland is sinds de oprichting in 1990 gevestigd in het voormalige gemeentehuis van West- en Oost-Souburg aan de Kanaalstraat 64. Volgens Jack Schinkel, secretaris van de Dorpsraad Souburg, is het vertrek van de omroep uit het dorp tweeledig. “Enerzijds is het natuurlijk goed voor de uitstraling van Oost-Souburg dat we hier een omroep hebben. Dat heeft toch niet ieder dorp. Maar daarnaast is het wel een oplossing voor de parkeerproblematiek in en om de Kanaalstraat. De medewerkers parkeren er hun auto, ook bij de nieuwe sportzaal in de Braamstraat en dat levert problemen op. Het wordt straks makkelijker om bij een ondernemer in de Kanaalstraat te parkeren en sowieso voor de omwonenden. Verder doet de omroep ook niet zoveel voor het dorp, ze doen er hun boodschapjes maar dat is het dan ook.” Over het pand van de omroep dat op termijn leeg komt te staan heeft de dorpsraad ook al ideeën. Schinkel: “Het is natuurlijk al langer bekend dat de omroep op zoek was naar een nieuwe locatie, dus daar hebben we al wel over nagedacht als dorpsraad. Het zou zich prima lenen als multifunctioneel centrum want er is niks meer in Souburg: de café’s zijn dicht, de bibliotheek is weg, het Zwaantje staat te koop en ga zo maar door. De wijkagent houdt deze week spreekuur in een beddenwinkel, dat zegt toch al genoeg.” Of het voormalige gemeentehuis van Souburg inderdaad zo’n bestemming krijgt is nog maar de vraag. Het gebouw is verkocht aan projectontwikkelaar Kennedy West, meldt de omroep op zijn website. Overigens zal het nog wel even duren voordat Omroep Zeeland daadwerkelijk radio- en televisieprogramma’s presenteert vanaf de Prins Hendrikweg. Eerst moeten de panden die voorheen aan Rijkswaterstaat toebehoorden nog worden afgebroken alvorens met de nieuwbouw kan worden begonnen. Als alles volgens plan verloopt verhuist de omroep in 2026 naar de Prins Hendrikweg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief