Wethouder Coen Bertijn mocht de eerste ballen gooien op de nieuwe jeu de boules-banen.
Wethouder Coen Bertijn mocht de eerste ballen gooien op de nieuwe jeu de boules-banen. Foto: DOSboulers

DOSboulers openen nieuwe jeu de boules-banen bij de Burgerij

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Wethouder Coen Bertijn heeft vorige week woensdag de nieuwe jeu de boules-baan van de DOSboulers bij Wijkcentrum de Burgerij geopend. De DOSboulers hadden voorheen twee banen bij tennisvereniging DOS in het Nollebos. Nadat de tennisvereniging eind 2022 is opgeheven en de banen terug zijn gegeven aan de natuur moesten de boulers op zoek naar een nieuwe baan.

Jeu de boulesvereniging de DOSboulers bestaat sinds 2004. “Er was toen een renovatie van het tennispark in het Nollebos,” vertelt Ferdi Dobbelaer van de DOSboulers. “De tennisvereniging kreeg er een stuk grond bij. Ik zat in het bestuur en dacht toen dat een jeu de boules-baan misschien een goed idee zou zijn. Eigenlijk bedoeld voor leden die niet meer actief konden tennissen. Op deze manier konden ze toch betrokken blijven bij de vereniging.” Er werden twee banen aangelegd naast de tennisbanen. 

Zand
Tennisvereniging DOS raakte in de problemen nadat hier een dijkverzwaring is gerealiseerd in het kader van het project Zwakke Schakels. De tennisbanen raakten keer op keer bedolven onder het stuifzand en het bestuur van DOS heeft uiteindelijk besloten om de tennisvereniging op te heffen. Dobbelaer: “We wilden eerst de boules-banen behouden, we dachten dat dat wel moest kunnen. Maar de gemeente wilde het hele terrein teruggeven aan de natuur en toen zijn ons andere banen in het Nollebos beloofd. Het plan was om die in de buurt van de sauna aan te leggen, waar al veel spelactiviteit is. Het bos zou worden opgeknapt, maar daar moeten ze nog altijd aan beginnen.”

Ter Reede
De DOSboulers vonden een tijdelijke oplossing bij Woonzorgcentrum Ter Reede aan de Vredehoflaan. “Daar zijn twee jeu de boules-banen en daar hebben we het aflopen jaar op gespeeld,” vertelt Frans van den Bemd van de vereniging. “Het was fijn dat we daar terecht konden maar het zijn hele slechte banen. Er ligt niet het goede split op maar grind en dat speelt niet echt fijn. Het was wel leuk dat er ook bewoners van Ter Reede kwamen meespelen.”

Wijkcoördinator
Alles veranderde toen wijkcoördinator Mariët Kaptein in het najaar van 2023 contact opnam met de DOSboulers. “Er waren een aantal lelijke plekken tussen de torenflats waar vroeger de vuilcontainers van de flats stonden,” legt Dobbelaer uit. “Daar moest iets mee gebeuren en zo ontstond het idee om daar een nieuwe jeu de boules-baan aan te leggen. De eerste gesprekken waren in oktober, het is eigenlijk ontzettend snel gegaan allemaal.” De keus is gevallen op het grasveld tegenover wijkcentrum de Burgerij aan de Van Hogendorpweg. Dobbelaer: “We kunnen dan koffie drinken bij de Burgerij, gebruik maken van de toiletten en we hebben daar ook een ruimte waarin we onze spullen kunnen opslaan: harken, stoelen, sleepnetten en scoreborden.” De nieuwe banen zijn aangelegd volgens de regels van de Nederlands Jeu de Boules Bond. “Het zijn drie banen naast elkaar, dat betekent dat we er met maximaal achttien spelers tegelijk kunnen spelen,” verduidelijkt Van den Bemd. De banen zijn voorzien van palen waar de scoreborden aan kunnen worden gehangen en er zijn drie bankjes geplaatst. Dobbelaer: “Dat zijn eigenlijk de mooiste gemeentelijke bankjes die ik ooit gezien heb.”

Nieuwe leden
De DOSboulers hebben nu zo’n 23 leden maar kunnen nog nieuwe leden gebruiken. “Er hebben zich al bewoners uit de flat aangemeld,” vertelt Van den Bemd. “Dat is natuurlijk leuk. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Als het ledenaantal zo blijft stijgen moeten we misschien naar twee speeldagen.” De DOSboulers spelen iedere woensdagmiddag vanaf 14 uur. Dobbelaer: “Het is op instuifbasis, dus iedereen kan komen. Alleen bij slecht weer spelen we niet, het moet wel droog zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief