De subsidie is voor verschillende projecten van ondernemers en onderwijsinstellingen in Zeeland.
De subsidie is voor verschillende projecten van ondernemers en onderwijsinstellingen in Zeeland. Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

Zes ton voor innovatieve projecten

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Tientallen Zeeuwse ondernemers en onderwijsinstellingen krijgen samen zo’n 600.000 euro aan subsidie voor hun innovatieve ideeën. In Vlissingen ontvingen zij maandag een symbolische cheque hiervoor.

Het geld komt uit de regeling ‘Zeeland in Stroomversnelling’ van de provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en het rijk.

Appelleder

Zo is er 50.000 euro voor drie haalbaarheidsonderzoeken: de technische en economische haalbaarheid van een Technology Centre Maakindustrie Zeeland, biologisch appelleder uit reststromen en industriële restwarmte gebruiken in bebouwing.

Daarnaast is er subsidie voor de verdere ontwikkeling van vier projecten: het Programma Specialistisch Ondersteuningsteam Zeeland (73.414 euro), VRCARE-2 (137.081 euro), Generiek Verzamelen Data (144.288 euro) en Écht Zeeuws petfood (103.240 euro). 

Gehandicaptenzorg

Het Technology Centre Maakindustrie Zeeland wil uitgroeien tot een fysieke plek waar grote en kleine bedrijven en startende en al gevestigde bedrijven samenwerken.

Voor het project met appelpulp wordt onderzocht in welke mate de resten van appelcider, appelpulp, op industriële schaal te gebruiken is als grondstof voor appelleder, met mogelijk een biologisch label. 

In hoeverre is een warmtevoorziening met industriële restwarmte haalbaar in de bebouwde omgeving rondom de Kanaalzone Terneuzen-Gent? Voor dit vraagstuk bekijken de betrokkenen of het aanbod van industriële restwarmte en de warmtevraag in de gebouwde omgeving te koppelen zijn.

Het Programma Specialistisch Ondersteuningsteam Zeeland bestaat uit 18 casussen voor provinciale samenwerking in de gehandicaptenzorg en heeft als doel de zorg te verbeteren.

Dierenvoer

In het project VRCARE-2 spelen ouderen, zowel thuis als in de dagopvang, virtual reality-games om te onderzoeken hoe deze spellen de cognitieve functies van ouderen stimuleren. 

‘Generiek Verzamelen Data’ gaat over het onttrekken van data uit industriële processen om nieuwe onderhoudsstrategieën te bedenken voor slim onderhoud.

Het project Écht Zeeuws petfood gebruikt de subsidie om een werkend prototype van een mobiele energieneutrale droogkast te maken. Hierin worden resten uit de Zeeuwse agrofood, visserij en aquacultuursectoren op een duurzame manier bruikbaar gemaakt voor bijvoorbeeld dierenvoer.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief