Afbeelding

Missie Vrienden van Bokki geslaagd: “Uniek avontuur”

Algemeen

WOENSDRECHT/BASSA SANTA SU – De elfde missie van de Vrienden van Bokki is wederom geslaagd. Na eerdere missies in Tanzania, Nepal, Malawi en Guatemala streek een drietal vrijwilligers dit jaar neer in Gambia. Daar hielpen ze mee met de bouw van vier klaslokalen voor de Theo Broos Nursery School.

DOOR MAARTEN ELST

Vooraf stond de reis nog op losse schroeven. Lange tijd werd er een ongunstig reisadvies afgegeven, waardoor het even niet mogelijk leek om naar Gambia af te reizen. Slechts enkele dagen voor het vertrek op vrijdag 27 januari kreeg het drietal groen licht.

[caption id="attachment_302672" align="alignnone" width="300"]Frank de Ron klust aan het te realiseren schoolgebouw. Frank de Ron klust aan het te realiseren schoolgebouw.[/caption]

Meubilair
Het is geen toeval dat de heren van Vrienden van Bokki bij de Theo Broos Nursery School in de binnenlanden van Gambia zijn uitgekomen. Via Huijbergenaar Dré Leuris kwamen de vrijwilligers in contact met stichting Nyatouta uit Oud-Gastel. “Bij elke missie vragen we ons af; willen we het, kunnen we het en doen we het?”, vertelt Richard van Stel van Vrienden van Bokki.

“De wil is bij ons altijd snel aanwezig kan ik je vertellen. Bij de andere twee stappen gaat het voornamelijk om het financiële plaatje en de omstandigheden eromheen. Het vertrouwen was er vanuit onze kant wel, dus zijn we vol goede moed op pad gegaan.”

De wens in Gambia was om een schoolgebouw te realiseren van zo’n 28 bij acht meter waarin vier klaslokalen zich kunnen vestigen. “Het schooltje dat er stond, brak bijna uit zijn voegen. Er was weldegelijk behoefte aan een groter gebouwtje.”

[caption id="attachment_302675" align="alignnone" width="300"]Het schoolgebouw waar de drie Vrienden aan werken, begint zijn vormen te krijgen. Het schoolgebouw waar de drie Vrienden aan werken, begint zijn vormen te krijgen.[/caption]

Ook basisschool Ste. Marie uit Huijbergen heeft daarbij zijn steentje bijgedragen. De Huijbergse basisschool schonk afgelopen zomer oud meubilair aan stichting Nyatouta, die er op haar beurt voor zorgt dat het een plek krijgt in de binnenlanden van Gambia.

Audiëntie
Het was volgens Van Stel wederom een unieke ervaring voor het drietal. “Na jaren in Tanzania te hebben geklust, zijn we de laatste vier missies toevalligerwijs in vier verschillende landen geweest. Je dompelt je elke keer weer onder in een andere cultuur.”

Het drietal werd dan ook hartelijk verwelkomd door de Gambianen. “Je moet je voorstellen dat de school diep in de binnenlanden van Gambia verscholen is. Voor hen is dit heel groots, terwijl wij het als iets gewoons zien. Je zult nooit alle wereldproblemen kunnen oplossen. Ik verwoord het altijd als een druppel die je laat vallen. De mensen die eronder zitten hebben geluk en bieden we deze kans aan.”

De drie heren mochten zelfs op audiëntie komen bij de familie van de onlangs gekozen president Barrow. “Het was allemaal heel bijzonder om dat van dichtbij mee te mogen maken. Er werden van alle kanten banken en stoelen gebracht, zodat de familie ons kon ontvangen. Uit ons gesprek kwam hun dankbaarheid wel naar voren merkte ik.”

[caption id="attachment_302671" align="alignnone" width="300"]Richard van Stel is samen met de andere twee Vrienden op audiëntie. Richard van Stel is samen met de andere twee Vrienden op audiëntie.[/caption]

Debutant
In eerste instantie zou de delegatie van Vrienden van Bokki dit jaar uit vier personen bestaan. Op medisch advies moest René Schot alsnog afhaken. Jan van Gastel uit Huijbergen en Frank de Ron uit Woensdrecht waren samen met Richard van Stel het vliegtuig in gestapt. Voor Van Gastel was Gambia zijn eerste missie als vrijwilliger.

[caption id="attachment_302677" align="alignnone" width="300"]Debutant Jan van Gastel wordt vriendelijk onthaald door de lokale bevolking. Debutant Jan van Gastel wordt vriendelijk onthaald door de lokale bevolking.[/caption]

“Toen ik gevraagd werd om mee te gaan, heb ik er wel even over moeten nadenken natuurlijk. Je vraagt je bij jezelf soms ook af waar je aan bent begonnen. Uiteindelijk is het een unieke reis geworden waar ik met veel voldoening op terugkijk”, aldus Van Gastel.

Het avontuur in Gambia smaakte voor hem naar meer. “Normaal gesproken hoorde ik alleen de verhalen van die mannen aan, maar nu heb ik het zelf meegemaakt. Als ze me voor de volgende keer vragen, dan sta ik er zeker weten positief tegenover.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief