Afbeelding
Een bewoner gluurt naar de buren

Gemeente gaat overlastgevers dwingen gedrag aan te passen

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE - Wie geluidoverlast veroorzaakt of zijn buren intimideert, kan sinds 1 februari een 'gedragsaanwijzing' krijgen van de burgemeester. Je bent dan verplicht je op een bepaalde manier te gedragen. Met deze nieuwe, ingrijpende regel heeft de gemeente een nieuw middel in handen om het woongenot van de inwoners te beschermen.

'Een uiterst redmiddel waarbij je inbreuk maakt op iemands persoonlijke levenssfeer' noemt burgemeester Adriaansen de nieuwe bevoegdheid die hij heeft gekregen. Toch zal hij er wel gebruik van gaan maken wanneer er sprake is van ernstig en structureel overlast waarbij andere maatregelen niet helpen.

Overlast

Met de maatregel kan de gemeente Woensdrecht inwoners dwingen om zich op een bepaalde manier te gedragen. Of om bepaalde gedragingen juist niet meer te tonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het veroorzaken van geluidsoverlast. Of het intimideren of bedreigen van omwonenden. Ook het structureel veroorzaken van stank en geuroverlast kan gedwongen gestopt worden.

'Laatste redmiddel bij
ernstige overlast'

Omdat het een ingrijpende maatregel is, wordt er terughoudend mee omgegaan in Woensdrecht. Een klacht van een enkel persoon is niet genoeg: er moet sprake zijn van ernstige en structurele overlast."

Landelijk

De invoering van de gedragsaanwijzing is een landelijke actie. Hoe de nieuwe bevoegdheid wordt ingezet is vastgelegd in de Beleidsregel wet aanpak woonoverlast. Deze is op 1 februari 2018 van kracht gegaan. De invoering was nodig, omdat het gemeenten vaak aan de juiste instrumenten ontbrak om woonoverlast aan te kunnen pakken. "Het is een instrument om de rust in de buurt terug te brengen als bijvoorbeeld mediation niet blijkt te werken", legt Adriaansen uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief