Claudia Nieuwenhuize bij haar schilderij dat ze maakte naar aanleiding van de crisis.
Claudia Nieuwenhuize bij haar schilderij dat ze maakte naar aanleiding van de crisis. Foto: Humphrey Hekhuizen

Kunstenaar Claudia Nieuwenhuize moest iets doen voor 'Bergamo'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Toen Claudia Nieuwenhuize in maart de beelden zag van militairen die vrachtwagens vol doodskisten moesten vervoeren, knapte er iets in de kunstenaar uit Hoogerheide. “Ik kan me dingen redelijk aantrekken, maar dit vond ik echt verschrikkelijk.” Ze wilde iets doen. De kunstenaar maakte een indrukwekkend schilderij dat ze wil verkopen aan de hoogste bieder. De opbrengst is bestemd voor Artsen zonder Grenzen.

Noord-Italië, waar de stad Bergamo ligt, was één van de hardst getroffen gebieden. Duizenden mensen stierven er aan het coronavirus, zonder dat hun familieleden afscheid van ze konden nemen.

Op een gegeven moment moest het leger worden ingezet om de overledenen naar hun laatste rustplaats te brengen. De plaatselijke crematoria konden het aantal doden niet meer aan.

Schilderij 

Het deed wat met Claudia Nieuwenhuize. “Natuurlijk zie je vaker slecht nieuws, maar dit raakte me. Het was de tijd en de sfeer op de beelden. Ik vond het enorm heftig”, legt ze uit. “Ik ben vrij emotioneel en schrok er ontzettend van. Als ik dat heb, kan ik die emoties maar ‘t beste verbeelden in een schilderij. Anders krop ik het allemaal op.”

Mondkapje

Het resulteerde in een indrukwekkend schilderij. Het is geen vrolijk kunstwerk. Claudia Nieuwenhuize probeerde de beelden op doek tot uitdrukking te brengen. “Het geschreeuw, het verdriet, het virus … ik wilde het er allemaal in terug laten komen.” De man op de voorgrond draagt het virus in zijn handen, terwijl hij het uitschreeuwt van de pijn en achter hem een militair met een mondkapje toekijkt. “Ik heb het virus gifgroen gemaakt, want het is het vergif van deze periode.”

Wanhoop

Ze geeft toe dat het ‘niet het meest vrolijke schilderij’ is. “Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het laat wel de emoties van deze tijd zien”, aldus Nieuwenhuize. Het schilderij heet ‘Disperazione’ wat wanhoop betekent in het Italiaans. “Normaal geef ik mijn schilderijen Nederlandse titels, maar deze naam paste bij dit beeld.”

Marktplaats

Het schilderij van acryl op doek is zestig bij zestig centimeter groot en staat op de Marktplaats. Het gaat naar de hoogste bieder. “Ik heb gezocht naar online veilinghuizen, maar daar zijn altijd kosten aan verbonden. Ik heb dit voor het goede doel gedaan en wil dat al het geld daar één op één naartoe gaat.”

Website

Het schilderij van Nieuwenhuize is te vinden op Marktplaats. Het is te vinden als je zoekt op Creastruct, het bedrijf van Nieuwenhuize.

Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op haar website www.creastruct.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief