Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Woensdrecht werkt samen aan een schone omgeving

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Zwerfvuil, dumpingen van afval in allerlei vormen: helaas is het ook in de gemeente Woensdrecht te vinden. Tijdens de landelijke actiedag van Nederland Schoon waren er daarom ook in onze eigen gemeente initiatieven om de eigen omgeving weer schoner te maken en mensen zo bewuster te maken van hun eigen gedrag.

In Calfven zette Carla Mous een actie op om de omgeving van zwerfafval te ontdoen. Samen met een buurtbewoonster en twee leden van PvdA Woensdrecht, die aansluiting zochten bij Carla’s initiatief, werden in totaal twee vuilniszakken vol afval opgehaald. “We startten bij Café Calfven en zijn vervolgens via de Maareberg gelopen richting de Trambaan en via de Bergstraat weer terug. We zijn heel veel afval tegengekomen. Bijzondere vondsten waren toch wel een enkele skeeler, schoeisel en sokken, maar ook 20 pakken reclamefolders. Het aantal mondkapjes viel mee, maar plastic, chipszakjes en blikjes troffen we wel veel aan.” Volgens Carla zette ze de actie op om een soort statement te maken en de aandacht te vestigen op zwerfvuil. “We moeten met zijn allen bewuster bezig zijn en daarnaast is het ook leuk om je samen nuttig te maken voor de omgeving.”

Volle vuilniszakken
In Woensdrecht ging Leo den Heijer in de afgelopen week meerdere keren op pad om het stuk tussen de oude Zeeuwse weg en de Langeweg richting Woensdrecht op te schonen. “In totaal ben ik drie keer het stuk afgegaan en zo heb ik acht volle vuilniszakken kunnen vullen. Blikjes Red Bull en verpakkingen van McDonald’s trof ik veel aan. Ik snap dat eigenlijk niet. Je kunt het toch gewoon mee naar huis nemen en daar scheiden? Waarom moet je het in de natuur weggooien? Plastic kun je gewoon gratis inleveren.” Een grote vondst dit jaar was een zogenoemde big bag in de sloot. “Deze kon ik niet zelf uit het water halen en daar heb ik de gemeente op geattendeerd. Na een paar dagen is deze gelukkig inderdaad verwijderd.”

Politici
Ook in Putte, Huijbergen en Hoogerheide waren mensen, alleen of gezamenlijk, actief met opruimacties, zoals in Plan de Hoef in Hoogerheide en de omgeving Breestraat in Putte. Onder hen waren ook leden van andere politieke partijen, zoals VVD en ABZ, die net als de PvdA in Calfven zo meehielpen de omgeving op te schonen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief