Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Een Adventmarkt bij het Thomashuis

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

HUIJBERGEN – Tirza Gast runt samen met haar partner Martin Prins het Thomashuis in Huijbergen. Zij leven hier als één grote familie samen met negen mensen met een verstandelijke beperking, variërend van 18 tot 68 jaar. Op 10 december van 11.00 tot 16.00 uur wordt er voor de 4e keer een Adventmarkt gehouden.

Tirza vertelt: “In onze tuin aan de Staartsestraat 16a bieden we koffie en thee aan, zelfgemaakte boterkoek en lekkere broodjes hamburger. Er staat een kraampje met confituur en een stand met brocante uit Huijbergen. De molen biedt meelproducten aan. Het Thomashuis uit Oudenbosch verkoopt vogeltaarten, kaarsen en kaarten. Onze eigen bewoners verkopen zelfgemaakte bakprodukten. Ook hebben ze adventskransen, kerststukjes en tafelversiering gemaakt. De heel populaire zelfgemaakte erwtensoep is ook op bestelling te koop.” Tirza vindt het heel leuk “dat er wordt verkocht, maar een praatje met mensen die langskomen is net zo belangrijk!”

Thomashuizen

In Nederland zijn er nu 138 Thomashuizen. Omdat de opvang kleinschalig is, is er volop ruimte voor aandacht, liefde en gezelligheid. ”De opbrengsten van de Adventmarkt gaan naar de interne dagbesteding voor de aanschaf van elektrisch gereedschap. Nu gebeurt alles nog met de hand,” vertelt Tirza. ”Onze bewoners leren dan om met apparatuur om te gaan. Onze droom is de dagbesteding uit te breiden met een klein winkeltje.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief