Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Kans op staking is nu heel groot’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - De kans op een staking bij Fokker ELMO in Hoogerheide is nu heel groot. Dat bleek na de actievergadering bij ELMO belegd door de vakbonden FNV Metaal en CNV. Bijna 100% van de bij de vergadering aanwezige vakbondsleden stemde voor actie. De vergadering was bedoeld voor leden van de vakbonden. 

Volgens vakbondsbestuurder Jan Meeder van FNV Metaal stemden bijna alle aanwezige vakbondsleden voor actie, met als doel een gelijkwaardige ‘blijfregeling’ te krijgen voor medewerkers van zowel Fokker Landing Gear in Helmond als Fokker ELMO in Hoogerheide. Deze regeling is bedoeld om mensen mee te laten gaan naar Papendrecht en zo leegloop aan personeel te voorkomen. “De medewerkers van ELMO krijgen, als ze voor in ieder geval zes maanden in Papendrecht werken één bruto maandsalaris, terwijl de medewerkers van Fokker Landing Gear twee maandsalarissen meekrijgen. Terwijl hier sprake is van dezelfde soort sluiting en de bonden overal een zelfde regeling hadden afgesproken. Echter is er voor de medewerkers van Fokker Landing Gear later nog een betere regeling afgesproken buiten de bonden om, waarbij ze na 18 maanden in Papendrecht nog eens twee maandsalarissen mee zouden krijgen. De medewerkers van Helmond die dus mee gaan naar Papendrecht en daar zeker 18 maanden werken krijgen dus in totaal drie maandsalarissen meer als een medewerker van ELMO uit Hoogerheide. Die ongelijkheid vinden wij en de vanmiddag aanwezige vakbondsleden onacceptabel.” 

Ultimatum

De ongelijkheid kan flink oplopen op financieel vlak. “Bij een bruto maandsalaris van 2.500 euro per maand betekent dit al gauw 7.500 euro bij drie maandsalarissen. Dat is de moeite om voor te strijden.”  Volgens Jan Meeder wordt er nu een actiecomité opgestart dat een en ander, intern, zal overleggen. Ook wordt er een ultimatum aan GKN Aerospace gesteld, hier vallen Fokker ELMO en Fokker Landing Gear onder. “Wordt er niet of niet tijdig op dit ultimatum gereageerd, dan komt er een actie en de kans is heel groot dat dit een werkstaking wordt. Wanneer dit zal zijn is nog niet bekend.” De vakbonden vinden het logisch dat de werknemers misschien gaan staken. “Het is niet meer dan terecht dat medewerkers voor hun rechten opkomen. Er moet met dezelfde maat gemeten worden.” De vakbondsbestuurder noemt de reden waarom de medewerkers van ELMO mogelijk gaan staken een bijzondere reden. “Het gaat niet om een CAO, maar om gelijke rechten. Dat is het waard om voor te staken.” 

Hoofdkantoor

Volgens Marianne Mulder, woordvoerder van GKN Aerospace, blijven zij bij een eerder uitgegeven statement. “Na uitgebreid overleg met de bonden zijn we gezamenlijk in 2022 een goede verplaatsingsregeling overeengekomen voor de medewerkers van Fokker Landing Gear en Fokker ELMO. Wij blijven in goed vertrouwen samenwerken met de bonden en zullen deze regeling implementeren voor onze medewerkers bij zowel Fokker Landing Gear als Fokker ELMO.” Het hoofdkantoor van GKN Aerospace in Papendrecht zegt verder af te wachten tot de vakbonden hen informeren over de actievergadering in Hoogerheide.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief