Afbeelding
Foto: Ier Eddut

‘Ier Eddut’ viert vier maal elluf

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

HOOGERHEIDE – Met carnaval je jubileum mogen vieren: dweilband ‘Ier Eddut’ doet het dit jaar. En het is een bijzonder jubileum, namelijk 4 x 11 ofwel 44 jaar. Stefan van den Bussche (50), geboren en getogen in Wjeeldrecht, is als ‘Stifke’ ook al 44 jaren betrokken bij zijn dweilband ‘Ier Eddut’. Daarnaast is hij het hele jaar door Wjeeldrechtenaar in hart en nieren en ook is hij één van de mensen achter UWG, Ut Wjeel Genootschap, dat de promotie van carnaval  als doel heeft.

Stefan geeft aan dat je van ‘Ier Eddut’ eigenlijk geen lid kan zijn: “Je bént ‘Ier Eddut’. Het is een gevoel. Het staat op mijn hart getatoeëerd.“ De dweilband is ontstaan in het ‘Rovershol’, thuis bij een paar neven in Hoogerheide, een soort hangplek waar een groepje pubers tussen de 12 en de 16 jaar elkaar ontmoetten. Het eerste optreden als band was in 1978 op de Lentefeesten. “Je moest vooral goed kunnen drinken en het moest gezellig zijn,” vertelt Stefan, “De eerste 11 jaar, misschien wel langer, was muzikaliteit geen vereiste. De omslag kwam, omdat mensen ouder werden, al heeft dat lang geduurd. We spelen namelijk zonder bladmuziek,” vult Stefan aan. “Al zijn er nu ook echte muzikanten bij die ook op andere instrumenten hun sporen verdienen.” Stefan zelf is begonnen met sambaballen en tamboerijn en heeft later bij de harmonie trompet leren spelen.

Zooitje ongeregeld 

In 1979 was het eerste carnavalsoptreden van ‘Ier Eddut’, dat begon onder de naam ‘Fals mar leuk IER EDDUT’. De dweilband heeft sindsdien nooit een intocht overgeslagen. Een buurman van een repetitieadres bleek een boekingskantoor te hebben en zorgde ervoor dat ze ook buiten carnavalstijd konden optreden, van Beverwijk tot Slagharen. “We mochten overal altijd maar één keer komen,” vertelt Stefan. “We waren een zootje ongeregeld dat met drie consumptiebonnen de man niet toekwam en we maakten veel kabaal.”

Breed repertoire

Op het hoogtepunt bestond de band uit ruim 20 leden. Er was natuurlijk verloop, maar het gebeurde ook dat leden na een ‘sabbatical’ van een aantal jaren weer terugkwamen. De huidige dweilband bestaat uit 10 man waarvan Stefan de jongste is. Rick, mede-oprichter van de band, is ook nog steeds lid, samen met nog een aantal leden van het eerste uur. “Eigenlijk zijn twee trompetten te weinig,” vertelt Stefan, “maar wij blazen kneiterhard en overstemmen zo toch nog de vier trombones. Samen met de grote trom, de kleine trom en de bekkens, spelen we een breed repertoire. We oefenen nooit meer. Maar als iemand een nummer inzet, spelen alle bandleden binnen een seconde mee.”

Receptie

Het nieuwe liedje? “Daar beginnen we niet aan!” Maar voor de CD-opnamen met de Snoeken heeft ‘Ier Eddut’ een nieuw nummer opgenomen dat zeker te horen zal zijn op het Wjeelbal dat ze elk jaar organiseren. Dit jaar is dat op 19 februari in café De Boulevard met als thema ‘Jetzt Geht’s Los’. Vóór het bal, van 19.00 tot 20.30 uur, is er een receptie “voor iedereen die nu, maar ook vanuit het verleden ‘Ier Eddut’ een warm hart toedraagt. We willen oude herinneringen ophalen, anekdotes delen en het glas heffen op elkaar. We hopen niet alleen op de komst van oud-bandleden, maar ook op de komst van oud-prinsen en cafébazen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief