Afbeelding
Foto: Gemeente Woensdrecht

Afspraken IKC Woensdrecht zijn eindelijk formeel vastgelegd

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - De bouw van het Integraal Kind Centrum aan de Fortuinstraat in Woensdrecht kan eindelijk gaan beginnen deze zomer! Door de ondertekening van de akten en overeenkomsten voor het Integraal Kindcentrum (IKC) Woensdrecht door burgemeester Steven Adriaansen zijn de afspraken geformaliseerd en kan toe worden gewerkt naar de start van de bouwactiviteiten nog deze zomer 

De burgemeester tekende namens de Gemeente Woensdrecht samen met de vertegenwoordigers van schoolbestuur Lowys Porquinstichting (LPS), aannemer Winters bouw & ontwikkeling B.V. en ontwikkelaar Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV). Als projectwethouder geeft wethouder Lars van der Beek aan erg blij te zijn dat de afspraken met de ondertekening geformaliseerd zijn. “Er lag natuurlijk ook de nodige tijdsdruk op de ondertekening, door de prijs- en rentestijgingen, maar ook door de stikstofproblematiek. Echter, doordat het project op nul stond qua stikstof en wij dit ook konden aantonen, al kostte dat wel het nodige overleg en tijd, mag het project gewoon doorgaan. Het IKC wordt straks immers energieneutraal.” De planning is nu dat de bouw rond de zomer van start kan gaan. “Wanneer de bouw precies klaar zal zijn, is dan maar de vraag. We hopen uiteraard in de zomer van 2024, maar gaan ook uit van eind 2024. Alles wat dan eerder is, is mooi meegenomen.” Ergens in 2024 zou de bouw dus hopelijk gereed moeten zijn. 

Kostenplaatje

De kosten voor het IKC zijn in de loop der jaren wel toegenomen. Tijdens de aanbesteding bleek al dat de prijsstijgingen de kosten van het project beïnvloedden. Vooral de stijgende materiaal- en energiekosten zorgen voor een toename van de kosten. In plaats van de geraamde 7,3 miljoen euro komen de kosten uit op zo’n 8,7 miljoen euro. Die 7,3 miljoen euro waren de geraamde kosten in 2020. Conform eerdere afspraken met de gemeenteraad gaat het College in februari 2023 akkoord met het kostenplaatje. Hierdoor kan de bouw definitief gegund worden aan Winters Bouw & Ontwikkeling BV. De raad zelf gaat ook nog akkoord met het vrij maken van middelen voor de verdere ontwikkeling van de locatie van de nieuwe school. 

Plannen

De plannen voor het IKC zijn er al sinds 2017. Toen gaf het College van Burgemeester en Wethouders opdracht voor het ontwikkelen en realiseren van de nieuwbouw van een IKC in Woensdrecht. Het IKC geldt als vervanging van de schoolgebouwen van LPS Fortuna Hoogerheide en LPS Fortuna Woensdrecht. Dit waren voorheen de kinderopvang en de basisscholen De Stappen en De Poorte. In de daaropvolgende jaren wordt er hard gewerkt om het IKC ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. In december 2018 gaat de raad akkoord met de plannen, waarna een bestemmingsplanprocedure wordt doorlopen. In juli 2020 wordt de samenwerking met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) bekrachtigd. Het proces wordt daarbij doorlopen volgens het concept ‘huren als eigenaar’. Door de gemeenteraad wordt een voorbereidingskrediet ter beschikking gesteld. In maart 2021 wordt vervolgens de garantstelling van het IKC in de raad behandeld. In diezelfde jaren wordt op de locatie ook de realisatie van het IKC voorbereid. Het terrein wordt vrijgemaakt en er zijn diverse (bodem)onderzoeken. Ook worden alle betrokken partijen, omwonenden en ouders en leerlingen geïnformeerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief