Afbeelding
Archieffoto

Vliegbasis Woensdrecht ondersteunt Amerikaanse helikopterverplaatsing

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Nederland ondersteunt vanaf vandaag, 6 oktober, tot aan de Kerst, 24 december, de verplaatsing van twee Amerikaanse brigades. Het gaat om een verplaatsing van de ‘1st Infantry Division Combat Aviation Brigade’ via Nederland naar Duitsland, Polen en Letland en een terugtrekking van de ‘3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade’ in tegengestelde richting terug naar de Verenigde Staten. Ook in de gemeente Woensdrecht gaan we hier de komende weken wat van merken.

Ongeveer 250 Amerikaanse militairen begeleiden het materieel en maken het gereed voor transport. Het laden en lossen daarvan gebeurt in Vlissingen, vanwaar het grootste gedeelte van het materiaal over de weg naar Duitsland wordt getransporteerd. Het vliegend materieel, circa 55 transport- en gevechthelikopters (Chinook, Blackhawk en Apache) van de ‘Combat Aviation Brigade’ gaat met een tussenstop op Vliegbasis Woensdrecht naar Duitsland. Dit gebeurt in fases van 16 tot en met 27 oktober. In de periode van 16 tot en met 27 oktober zullen we hier dan ook meer vliegbewegingen zien. In tegenovergestelde richting gaan via Vliegbasis Eindhoven ongeveer 55 helikopters naar Vlissingen voor transport naar de Verenigde Staten. Ook dit vindt in fases plaats van 20 november tot en met 15 december. 

Beide periodes vliegen de helikopters overdag en alleen op werkdagen. Exacte tijden, data en aantallen zijn niet te geven. Dat hangt af van de weersomstandigheden en ander vliegverkeer.

Vliegbases Woensdrecht en Eindhoven
Op zowel Woensdrecht als Eindhoven ondersteunen verschillende Nederlandse militairen de verplaatsingsoperatie.
Zo worden de helikopters bewaakt en voorzien van brandstof tijdens de tussenstop. De Amerikanen kunnen bovendien gebruik maken van de diverse faciliteiten, zoals eten en slapen. Verder kunnen er reparaties worden uitgevoerd, mocht er sprake zijn van mechanische problemen.

Wat betekent dit voor Woensdrecht en de inwoners?

In de periode van 16 tot en met 27 oktober zijn er meer helikoptervluchten in de omgeving te zien en te horen dan inwoners normaal van de luchtmacht gewend zijn. De Vliegbasis Woensdrecht en Defensie hopen hiervoor op begrip vanuit de bevolking. Mocht er toch hinder worden ondervonden dan kan dit worden gemeld via: https://www.defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/geluidsoverlast/klachtenformulier. Een en ander is een onderdeel van Host Nation Support. Het komt regelmatig voor dat NAVO-landen militair personeel en materieel verplaatsen via Nederland. Nederland treedt dan op als gastland en de krijgsmacht ondersteunt de verplaatsingen. Deze zogeheten Host Nation Support is een taak van alle landen binnen het NAVO-bondgenootschap. Door deze steun te leveren, toont Nederland zich een betrouwbare partner binnen de NAVO.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief