Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Algemeen

WOENSDRECHT - Unesco heeft het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 km2 en is door de erkenning direct één van de grootste geoparken ter wereld. Het Schelde Delta gebied is niet het eerste geopark in Nederland. De Hondsrug kreeg de erkenning al eerder. 

Unesco Geoparken zijn bijzondere gebieden, want ze zijn van internationale geologische betekenis. De gebieden kenmerken zich doordat het beheer is gericht op bescherming, educatie, en duurzame ontwikkeling. Het landschap, de daarmee samenhangende cultuurhistorie en de natuur vormen daarbij een cruciaal element. 

Grensoverschrijdend mooi

Voor Geopark Schelde Delta geldt dat het landschap, de cultuurhistorie en de natuur tezamen de erkenning van het keurmerk rechtvaardigen. Het gebied vertelt volgens Unesco ‘een dynamisch verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en opheffing, van een veranderende zeespiegel, van getijdenwateren, van de rivier die het landschap vormde en van klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw en gecontroleerde overstromingsgebieden.’ Het grensoverschrijdend mooie gebied strekt zich uit over de provincies Zeeland en Noord-Brabant in Nederland en West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen in België. Onder meer de Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal zijn onderdeel van het gebied. 

Kijk voor meer informatie over het nieuwe Unesco Global Geopark Schelde Delta gebied hier



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief