Afbeelding
Foto: Starworks Studio

Van Hoorne praat gebiedspartners bij over De Tovertuin: ‘We willen ons enthousiasme met iedereen delen’

Door: Pascal Brugman Algemeen

HOOGERHEIDE – Zoals eind februari al bekend werd, heeft Van Hoorne Studio’s Familyland in Hoogerheide overgenomen. Van Hoorne wil hier namelijk Familieresort ‘De Tovertuin’ creëren. Daarom werd een bijeenkomst georganiseerd voor gebiedspartners, zoals aan campings, VVV, verschillende gemeentes en ook organisaties zoals het Grenspark en Staatsbosbeheer. De bijeenkomst was bedoeld om kennis te maken, te informeren en ook vragen te beantwoorden.

Volgens Michael van Hoorne, CEO van Van Hoorne Studios, was een bijeenkomst hard nodig: “De komst van De Tovertuin ging turbulent de wereld in en dit leverde natuurlijk heel veel vragen op. Daarom is het belangrijk dat we de gebiedspartners uitnodigen voor deze bijeenkomst. Voor dit park hebben we een unieke kans, wij zijn enthousiast en dat willen we graag met iedereen delen.”

Presentatie

Van Hoorne had voor deze bijeenkomst een hele presentatie voorbereid. Door middel van de presentatie, ook over de al bestaande parken Avonturenpark Molenwaard en het bijbehorende vakantiepark, hoopte Van Hoorne duidelijk te maken, dat het niet alleen om recreatie en toerisme gaat, maar het ook duidelijk een aanwinst is voor de regio: “Er wordt in de al bestaande parken gebruik gemaakt van regionale bouwaanbestedingen, 70% komt uit de eigen gemeente. Er zijn verschillende voorzieningen voor de lokale gemeenschap. Denk hierbij aan 1x per jaar gratis toegang voor scholen in de onderbouw, sponsoring voor lokale verenigingen en een gratis toegankelijk winterdorp.”

Het creëren van geluk

Het voornaamste streven bij Van Hoorne is het creëren van geluk voor de doelgroep. “De doelgroep heeft ruim genomen de leeftijd 0 – 10 jaar. Er is verwarring ontstaan dat er een attractiepark zou komen, maar we zijn slechts een Avonturenpark met daarbij een familieresort. Het gaat om kennismaken met Woezel en Pip en zo al spelenderwijs leren. Want vooral educatie is belangrijk en op een verantwoorde manier. Dit is de generatie die we al vroeg kunnen leren over duurzaamheid en de natuur.” Het park bestaat ook uit vier seizoenen, dus het zou 365 dagen per jaar open kunnen. “Het park bestaat nu al uit 40 medewerkers, maar dit willen we uitbreiden naar 150 medewerkers. Dus het zou ook werkgelegenheid opleveren. Het familieresort zou in totaal 1.000 bedden hebben. We willen ook geen massaal park worden, want dit past niet bij onze doelgroep. We gaan nu uit van in het eerste jaar 150.000 bezoekers en maximaal 1.500 gasten per dag voor een bezoek.”

Planning en toekomst

Familyland is nu al een recreatie- en vakantiepark en er zullen wel zaken gaan veranderen. “Er zijn plannen om het zwembad op te knappen en ook hier weer zwemles mogelijk te maken. Hier was vraag naar onder de lokale inwoners. De bowlingbaan blijft ook, alleen deze zal in thema omgetoverd worden. Het restaurant zal ook toegankelijk blijven. Het park dat 16 tot 18 hectare betreft zal iets kleiner worden. Hier plaatsen we een zogeheten bufferzone: dit om de buren te ontlasten en ook om iets terug te geven aan de natuur. Er zullen wel attracties komen, maar dit betreffen geen rollercoasters en andere gevaarlijk taferelen. Dat past niet bij onze doelgroep. Maar denk wel aan een bootjestocht, een parade met alle helden, een carrousel, klim en klauterbos, Tante Perenboom en veel dat met natuur te maken heeft.” Ook aan het verkeer wordt gedacht. “De slagbomen komen iets verder op het terrein te staan, hierdoor is er een betere doorstroming mogelijk in de piekuren.” In eerste instantie zal veel gerenoveerd worden. “Denk hierbij aan de bestaande woningen, die er al zijn waar nu arbeidsmigranten inzitten. Hier verwachten we in mei 2025 mee te kunnen starten. De gasten die hier nu een standplaats hebben, daar lopen de gesprekken mee. We zijn met velen al tot uitkoop of verplaatsing gekomen. Met Stichting ‘t Opkikkertje gaan we nog in gesprek. Graag zouden we willen dat ze hier blijven. Wij hebben namelijk ook Stichting Lach voor de Dag in ons park zitten.”

In 2024 is de verdere ontwerpfase, waarna ze in november 2024 starten met grondwerk en geheel 2025 gaan bouwen, renoveren en ontwikkelen. Het plan is om in het voorjaar van 2026 open te gaan. Maar ook aan de omgeving wordt gewerkt. “Tot aan de zomer gaan we kennismaken, ideeën uitwisselen en onderzoeken. Najaar 2024 willen we de samenwerkingen aangaan en lokale inkoop organiseren. Er zullen nog twee bijeenkomsten georganiseerd worden voor de omgeving. In dit najaar gaan we ook een rondleiding verzorgen voor de omgeving en in 2025 volgt dan het gehele informeren, betrekken en rondleiden.” Tijdens de bijeekomst waren er ook vragen of er rekening gehouden wordt met het broedseizoen, over de infrastructuur van de wegen rondom het park en ook de analysering over de druk op de natuur. Deze vragen worden nog onderzocht en besproken met de nodige instanties.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief