Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Acht Woensdrechtenaren krijgen koninklijke onderscheiding

Door: José van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Vandaag heeft burgemeester Adriaansen aan acht Woensdrechtenaren een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de Algemene Gelegenheid 2024, ook wel de Lintjesregen genoemd. Het gaat om zes mensen die benoemd zijn tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee mensen die benoemd zijn tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ko van de Griek 

De heer Ko van de Griek, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, uit Hoogerheide heeft er vanaf 1996 voor gezorgd dat zwembad Den Inkel in Kruiningen op dagelijkse basis gerund werd door ‘Stichting Zwembad Den Inkel’, waar hij zelf voorzitter van was. Leerlingen van alle basisscholen uit de gemeente Reimerswaal konden hierdoor zwemlessen volgen in het kader van het schoolzwemmen en later kwam hier ook het recreatief zwemmen bij voor diverse andere doelgroepen. De gemeenschap kon mede namens zijn voorzitterschap bij de stichting al die jaren gebruik maken van een kwalitatief goed en veilig zwembad. Per 1 oktober 2022 is de stichting opgeheven, omdat er een nieuwe exploitant voor het zwembad kwam. 

Paula Wigmans-Mouwen

Mevrouw Wigmans-Mouwen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, is van 1993 tot 2023 secretaris geweest bij Scouting Hoogerheide. Naast haar bestuursfunctie ging ze ook jaren mee op kamp om te koken. Ze zorgde er verder voor dat het Scoutinggebouw schoon bleef, verzorgde het contact met de ouders, regelde de inschrijvingen, de post en was altijd in touw bij activiteiten die georganiseerd werden zoals sponsortochten en groepsdagen. Voorafgaand aan haar functie als secretaris is ze tussen 1979-1992 leidster bij de speltak ‘Gidsen’ geweest. Mede vanwege haar jarenlange en intensieve inzet bij de scouting hebben veel kinderen en jongeren uit onze gemeente leuke activiteiten mee kunnen maken, vriendschappen kunnen sluiten, respect voor de natuur gekregen en zowel praktische als sociale vaardigheden geleerd. 

Stan Jansen

Meneer Stan Jansen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, is een begrip binnen de gemeente Woensdrecht op het gebied van de wielersport. Hij is vanaf 2000 betrokken bij de  organisatie van allerlei lokale wielerevenementen. Bij RSC De Zuidwesthoek is hij zo’n 20 jaar vrijwillig actief geweest in de functies van trainer, penningmeester, secretaris en voorzitter. Ook heeft hij zich hard gemaakt voor de wielerbaan die is aangelegd bij het ZuidWestHoek College. Daarnaast staat hij bekend om zijn tomeloze inzet voor jeugdigen/jongeren. Hij maakt hen op laagdrempelige wijze enthousiast voor de wielersport, het mountainbiken en het veldrijden. Mening professioneel wielrenner heeft hij onder zijn hoede gehad, waarvan wereldkampioenen Thalita de Jong en Mathieu van der Poel mooie voorbeelden zijn.

Kees Daleboudt 

De heer Kees Daleboudt uit Ossendrecht is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kees Daleboudt is al  vanaf 1976 op tal van gebieden actief als vrijwilliger. Zo is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk in  Zevenbergen geweest, fungeerde hij als wijkouderling, ouderling-preses en ouderling-scriba. Hij was ruim 18 jaar ledenadministrateur bij de Protestantse Kerk in Woensdrecht en 13 jaar bestuurslid van de AWN Vereniging van Vrijwilligers in Archeologie. Bij diverse werkgevers heeft hij een bestuursfunctie in de ondernemingsraad gehad. Hij was 14 jaar penningmeester van het Zevenbergs Vocaal Ensemble, is vanaf 2008 penningmeester bij het Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum in Oudenbosch, vanaf 2017 is hij ook penningmeester van het Natuurpodium Brabantse Wal en vanaf 2018 is hij penningmeester bij de Stichting Nederlands Zouavenmuseum in Oudenbosch. Sinds 2021 is hij daarnaast vrijwilliger bij de Stichting Behoud Cultureel-Historisch Erfgoed Zuidwesthoek.  

Adri van Gaal

De heer Adri van Gaal uit Putte is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al sinds 1980 betrokken bij carnaval in Putte. In de rol van bouwer, het meerijden in Nederlandse en Belgische optochten, als penningmeester, als secretaris en bij het gereed maken van de wagens voor de jaarlijkse lichtstoet. Daarnaast heeft hij ook twee publieke rollen vervuld: in 1984 was hij nar en van 2017 t/m 2019 Grootste boer. Daarnaast heeft hij in 1999 de verkeersregelaarsgroep Putte opgericht, waarvan hij nog altijd lid is. Dankzij deze vrijwilligers is de verkeersveiligheid bij evenementen gewaarborgd. Hij is ook vijf jaar lang actief lid geweest bij de OndernemersVereniging Putte (OVP) en is al ruim 10 jaar betrokken bij het dorpsplatform Putte. In 2015 richtte hij de vrijwilligersclub op die verantwoordelijk  is voor het onderhoud aan het terrein en de gebouwen van R.K.V.V. Grenswachters. Hij doet dit nog altijd, met een groep die uitgegroeid is tot 15 personen. Tot slot is hij vanaf 2021 penningmeester bij de Katholieke Bond Ouderen (KBO). Bij deze vereniging helpt hij ook mee met diverse activiteiten.  

Bert Verlaan

De heer Bert Verlaan uit Huijbergen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Verlaan zet zich al 35 jaar in voor de EHBO-vereniging Huijbergen. Deze vereniging levert een belangrijke bijdrage aan  de lokale veiligheid/gezondheid (door het geven van ondersteuning bij evenementen, het bijhouden  van het AED-netwerk en het verzorgen van trainingen). De heer Verlaan is voorzitter van de vereniging en is daarmee niet alleen het gezicht van de vereniging, maar ook de motor achter veel activiteiten. Naast zijn verdiensten voor EHBO Huijbergen zet hij zich ook al lange tijd en intensief in voor de roeisport. Zo is hij zes jaar bestuurslid van Roeivereniging Breda geweest en was hij wedstrijdcom missaris. Vanaf 1990 is hij vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Hij is nationaal  kamprechter en hoofd van de jury. Vanaf 1993 tot 1999 was hij ook wedstrijdcommissaris bij de Zuidelijke Roeibond.  Daarnaast is hij sinds 2014 lid van het buurtpreventieteam Huijbergen en vanaf 2022 vrijwilliger bij  de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.  

Theo Sanders

De heer Theo Sanders uit Huijbergen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Sanders heeft in 1993 het initiatief genomen om een levende kerststal op te bouwen in Huijbergen. Inmiddels geeft dit initiatief al 30 jaar een gezellige uitstraling aan het dorp in de kerstperiode en trekt het veel belangstelling. Ook de jaarlijkse Lampionnenoptocht, in het kader van Driekoningen, is een terugkerende activiteit geworden waarvan de heer Sanders grondlegger is. De heer Sanders heeft zich ook jarenlang ingezet als bestuurslid van het kerkbestuur en het kerkkoor in Huijbergen. Daarnaast was  hij van 1995 tot 2018 bestuurslid bij Scouting Huijbergen. Vanuit deze functie zat hij onder andere in de bouwcommissie om een groter onderkomen te realiseren. Van 2008 tot 2016 is de heer Sanders voorzitter van het dorpsplatform Huijbergen geweest. Gedurende deze periode heeft hij zich hard gemaakt voor diverse Huijbergse belangen, zoals het vergroten van de verkeersveiligheid en de bouw  van starterswoningen. Ook aan het Integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) Huijbergen heeft hij een aanzienlijke bijdrage geleverd vanuit zijn functie bij het dorpsplatform. Vanaf 2014 zet Theo Sanders zich in voor molen Johanna in Huijbergen. Hij volgde de opleiding tot  molenaar en sinds 2019 is hij voorzitter van ‘Molenstichting Molen Johanna’. De molen is weer regelmatig open, er worden rondleidingen gegeven, er worden meelproducten verkocht, er is een educatief centrum gebouwd en een tuin aangelegd. Tot slot is de heer Sanders 3,5 jaar lid van de Wmo Adviesraad geweest tot juni 2022.  

Niels van Elzakker

De heer Niels van Elzakker uit Hoogerheide is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 2007 was hij mede-organisator van PrimeraPop. Sinds 2011 heet dit evenement het Brabantse Wal Festival. In 2023 had dit festival een bezoekersaantal van 8.000 personen (over 4 dagen), waarbij er voor jong tot oud thema-optredens werden georganiseerd. Niels van Elzakker is voorzitter van Stichting Brabantse Wal Festival. Daarnaast is de heer Van Elzakker de motor achter tal van wielerevenementen in de gemeente Woensdrecht. Hij is voorzitter van ‘Stichting Vrienden van de Koers’. Zo’n 10 jaar geleden blies hij de wielerronde van Hoogerheide nieuw leven in en inmiddels worden er in alle vijf de dorpen in onze gemeente weer wielerrondes gereden onder de naam “Brabantse Wal wielerevents”. In 2023 is mede door Niels van Elzakker een belangrijke wielerklassieker binnen de Topcompetitie naar onze gemeente gehaald, de “Fokker Slag om Woensdrecht”. Rondom dit evenement wordt ook een zogenaamde “dikke banden race” voor kinderen georganiseerd. Tot slot zet hij zich als ondernemer ook al  jaren in voor de ondernemersvereniging in Hoogerheide (voorheen onder de naam Miwo, nu Winkelhart Hoogerheide). In 2018 is hij hier voorzitter van geworden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief