Afbeelding

Harde wind maakt van de tweede Fokker Slag om Woensdrecht een waar slagveld

Door: Remco Weterings Algemeen

HOOGERHEIDE – De organisatie van de tweede editie van de Fokker Slag om Woensdrecht kreeg waar ze vorig jaar op hoopte; wind. Rick Ottema wist in een sprint op de Scheldeweg deze editie op zijn naam geschreven. De renner van Diftar rekende na een loodzware koers in de sprint op de Scheldeweg af met Coen Vermeltfoort en Jelte Krijnsen. Bij de junioren wist de Deen Anton Louw Larsen de sprint van een kopgroep van drie te winnen.

Seth Dunwoody, zaterdag nog winnaar van de E3 voor junioren, werd tweede. De Deen Hugo Rishoj derde. Natuurlijk was er ook gedacht aan de plaatselijke jeugd, tussen de doorkomsten van de renners door waren er dikke banden races georganiseerd. Aan het vertrek bij de junioren stond een groot internationaal deelnemersveld van meer dan 130 renners. Aan het vertrek stonden dan ook enkele grote namen en ploegen. Zelfs de regerend wereldkampioen op de weg en MTB Albert Withen Philipsen van de Deense formatie Tcherning Cycling Academy team stond aan de start. Dat er een sterk internationaal deelnemersveld bleek ook wel uit de uitslag:de eerste Nederlander in de uitslag is te vinden op de tiende plaats. De harde wind maakte dat de juniorenkoers al snel compleet uit elkaar werd gereden en veel renners al snel moesten lossen. Uiteindelijk wisten dan ook maar 51 renners de meet te halen. Het startschot voor de juniorenkoers werd stipt om 10:00 uur gegeven door burgemeester Steven Adriaansen.

Waaiers

Bij zowel de junioren als de elitekoers waren in de eerste rondes al snel flinke waaiers. In de polders was het voor het publiek dan ook echt genieten van de langgerekte pelotons van renners strijdend tegen de wind. Op de kasseistrook in de Hogerwaardpolder hadden de renners de wind schuin van achteren. Door de hevige regenval van de afgelopen maanden lagen de kasseien er niet al te best bij. De kasseien-trofee ging bij de elite naar Boris Romers, overall eindigde Romers op de achtste plaats. Ook de venijnige klimmende kasseistrook aan de Bossestraat kon natuurlijk niet ontbreken in het parcours van iets meer dan 23 kilometer. Voor de junioren bestond de wedstrijd uit vijf omlopen, voor de elite uit zeven omlopen.

Unieke startlocatie

Door de organisatie was voor het tweede jaar op rij een unieke startlocatie voorzien. Net als in de eerste editie konden de eliterenners starten vanaf het terrein van Aviolanda Aerospace “Een unieke locatie met en een uniek plaatje”, zo vertelde Jeroen van Wezel van de organisatie. Na een geneutraliseerde start van ruim zes kilometer werden de renners nabij Calfven losgelaten voor hun wedstrijd. En een strijd bleek het ook te worden. Van de bijna 200 renners aan het vertrek wisten er uiteindelijk maar 36 de finish op de Scheldeweg te halen.

Waar schouwspel voor het publiek

“Voor de toeschouwers moet het een mooi schouwspel zijn geweest”, zo vertelde winnaar Rick Ottema. De 31-jarige Groninger wist in de sprint op de meet te winnen van Coen Vermeltfoort en Jelte Krijnsen.  Ottema is met zijn winst ook de leider in de Schwalbe Topcompetitie. Na afloop werden de prijzen op het podium uitgereikt door de oud-winnaar van de Ronde van Frankrijk, Jan Janssen (83). Om 14:00 uur had hij bij Aviolanda Aerospace ook al het startschot gegeven voor de 168 kilometer koers om rond 18.00 uur ook de prijzen uit te mogen reiken. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde tweede editie van de Fokker Slag om Woensdrecht en kijkt uit naar 2025!