De Rijsbergse Vliegerdagen leveren steevast mooie plaatjes op. OP de foto een slak die het luchtruim kiest.
De Rijsbergse Vliegerdagen leveren steevast mooie plaatjes op. OP de foto een slak die het luchtruim kiest. Foto: Clara Frijters

Vliegeraars uit alle windstreken verzamelen in Rijsbergen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RIJSBERGEN - De Rijsbergse Vliegerdagen zijn een fenomeen in binnen- en buitenland. Op zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus is het festivalterrein aan de Tiggeltsestraat in Rijsbergen dan ook weer 'the place to be' voor vliegeraars en vliegerliefhebbers uit alle windstreken.

DOOR ADDO SPRANGERS

De Stichting Rijsbergse Vliegerdagen mag zichzelf best een schouderklopje geven. Niet alleen worden de Rijsbergse Vliegerdagen voor de tiende keer gehouden, het vliegerfestijn is in tien jaar tijd ook nog eens uitgegroeid tot het grootste van Nederland. "De eerste editie mochten we 140 deelnemers verwelkomen en inmiddels zitten we op 310 deelnemers", zo rekent voorzitter René Baremans voor. "Ruim zes weken geleden hebben we al bekend moeten maken dat we zijn gestopt met de inschrijvingen, zó veel belangstelling is er voor ons evenement."

Mond-tot-mondreclame

Toch is het nooit de opzet geweest om het grootste vliegerfestijn van Nederland te worden, vertelt hij. "Dat is automatisch gegaan en is vooral te danken geweest aan de positieve mond-tot-mondreclame in het vliegerwereldje. Aan de andere kant hebben we als bestuur ook nooit achterover geleund. We zijn heel kritisch naar onszelf toe. Zo bevragen we welk jaar opnieuw deelnemers en bezoekers: 'Zou het anders moeten? Mis je iets?' We krijgen steeds minder te horen, dus we zitten volgens mij wel op de goede weg."

Vrijwilligers

"In het begin liep alles via mij of via mijn vrouw Petra. De Rijsbergse Vliegerdagen zijn echter steeds groter geworden. Dat betekent dat je zaken moet delegeren en verantwoordelijkheid bij verschillende werkgroepjes moet durven neer te leggen. Het is dus heel belangrijk dat je mensen om je heen hebt op wie je kunt bouwen en die je kunt vertrouwen. Die heb ik, al moet je daar natuurlijk ook wat geluk mee hebben. Onze vrijwilligers - we zijn begonnen met tien personen en inmiddels lopen er 21 rond -zijn fantastisch. Als deelnemer en bezoeker zie je aan de voorkant een leuk vliegerfeest, maar ook aan de achterkant gebeurt er van alles. De onderlinge sfeer is perfect, de hulpvaardigheid echt geweldig. En dat is ieder jaar zo."

Familie Machielsen

Geen vliegerfestjn echter zonder geschikte locatie. Dat beseft René Baremans maar al te goed. "Met de huidige vliegervelden durf ik wel te spreken van een ideale situatie voor deelnemers en bezoekers. De grote tenten en het terras staan voor het derde jaar als het ware in de vliegervelden. Vanaf het terras is alles goed te overzien. We hebben het echt getroffen met de velden van de familie Machielsen. Voor de eerste editie nam ik contact op met Piet en Ria Machielsen en zij wilden direct helpen. Toen het bedrijf drie jaar later overging naar Jan en Sandra Machielsen, hebben zij de samenwerking gewoon voortgezet. Piet was meteen enthousiast en heeft ook altijd mee opgebouwd. Niet zo lang geleden is hij helaas ziek geworden en overleden. Ik vind het heel jammer dat hij het 10-jarig bestaan van de Rijsbergse Vliegerdagen niet mag meemaken."

Rijsbergse Vliegerdagen
De Rijsbergse Vliegerdagen worden gehouden op zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus aan de Tiggeltsestraat 13 in Rijsbergen. Gratis entree.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief