Van links naar rechts Jacques Uiterwaal, vrijwilliger Ad Bastiaansen, Beppie Veelenturf en chauffeur van dienst Bert Roskott.
Van links naar rechts Jacques Uiterwaal, vrijwilliger Ad Bastiaansen, Beppie Veelenturf en chauffeur van dienst Bert Roskott. Foto: Peter Houtepen

Buurtbus LijnZEZ zet 100.000ste passagier in de bloemen

Door: Peter Houtepen Algemeen

RIJSBERGEN - De buurtbusvereniging LijnZEZ (Zundert-Etten-Leur-Zevenbergen) heeft de 100.000ste klant verwelkomd. Een bekend gezicht overigens voor de chauffeurs van de buurtbusverbinding, want Beppie Veelenturf maakt al vele jaren gebruik van de bus. Zes dagen in de week reist ze met lijn 225 van Rijsbergen naar Zundert om haar man in verzorgingshuis de Willaert te bezoeken.

Nietsvermoedend deed ze dat ook woensdagmiddag. Toen ze veel volk bij de bushalte aan de Burgemeester Gommersstraat in Rijsbergen zag staan was haar eerste gedachte: "Oeh, het is druk. Ik heb geen plek in de bus." Aangekomen bij de halte bleek het niet om passagiers te gaan, maar om een delegatie van de buurtbusvereniging. Voorzitter Jacques Uiterwaal nam het woord en vertelde Beppie dat de buurtbus haar 100.000ste passagier heeft vervoerd. "Nu is het natuurlijk heel moeilijk om te achterhalen wie nou precies die 100.000ste passagier is geweest. Dan moet je iedere dag de lijsten bijhouden en dat doen we niet. We hebben daarom een keuze moeten maken. U rijdt al heel lang met ons mee, zes dagen in de week en twee keer per dag. Het bloemetje is denk ik bij u op de goede plaats", lichtte hij de keuze toe.

Kruisen

In december 2013 startte buslijn 225 (toen nog onder Veolia en een jaar later onder de vleugels van Arriva) bemenst door vrijwilligers van de toenmalige buurtbusvereniging ZRE met de verbinding Zundert-Rijsbergen-Etten-Leur. In 2015 ging het bestuur van de vereniging ermee akkoord om ook de exploitatie van buslijn 219 Zevenbergen-Etten-Leur, op zich te nemen. Op 14 december van dat jaar werd voor de eerste keer vanuit Zevenbergen gereden en veranderde de naam van de vereniging in LijnZEZ. "Op heel de lijn hadden we vorig jaar, op vier mensen na, 25.000 passagiers", vertelt Uiterwaal, "10.000 vanuit Zevenbergen en 15.000 uit Zundert." Er rijden twee bussen. "De ene start 's ochtends in Zundert en de andere in Zevenbergen. Ze kruisen elkaar als het ware in Etten-Leur, daar verandert ook het buslijnnummer."

Dagdelen

Lijn 225 loopt dus, volgens voorgaande cijfers, beter dan lijn 219. "Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat de 219 maar vijf dagen in de week rijdt." Dat is van maandag tot en met vrijdag, van 7.30 tot 18.30 uur. De 225 rijdt, met de zaterdag erbij, zes dagen in de week op hetzelfde tijdstip. Op dit moment zorgen 27 vrijwilligers er als chauffeur voor dat passagiers vervoerd worden. Jacques Uiterwaal: "We werken in drie dagdelen, twee van vier uur en een van drie uur. De meest chauffeurs nemen één dagdeel in de week voor hun rekening. Een aantal twee en sommige zelfs drie."

Pas

Behalve een bloemetje was er woensdag nog een verrassing voor Beppie Veelenturf als 100.000ste klant. Van Diny Deliën, coördinator namens Arriva, ontving ze een pas om een jaar lang vrij te reizen met lijn 225. 

Alle informatie over de buurtbus is te vinden op: www.buurtbuslijnzez.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief