Bij Sport en Slank Studio Zundert wordt buiten getraind.
Bij Sport en Slank Studio Zundert wordt buiten getraind. Foto: Addo Sprangers

Sportscholen willen open: ‘Liever vandaag dan morgen’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Al ruim 121.000 keer is hij ondertekend: de landelijke petitie om sportscholen eerder open te laten gaan. De petitie werd dinsdag door initiatiefnemer Roxanne van Berkel via een videoverbinding overhandigd aan Tweede Kamerleden. Samen met haar hopen ook de Zundertse sportschoolhouders op een spoedige versoepeling van de maatregelen die het coronavirus moeten beteugelen.

Door de coronamaatregelen moeten sportscholen tot 1 september gesloten blijven, maar als het aan de sportschoolhouders ligt wordt er niet tot die datum gewacht. Sterker nog: het liefst openen de sportscholen per 1 juni reeds hun deuren.

Protocol

Hoewel volgens publicaties in de media het Outbreak Management Team (OMT) nog geen concreet advies zou hebben gegeven over de heropening van de sportscholen, rekent branchevereniging NL Actief op een positief besluit van het kabinet. Zij verwacht dat de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) deze woensdag nog laat weten per wanneer de sportclubs weer open kunnen en dat dit op korte termijn het geval zal zijn. “De fitnessbranche is er klaar voor om 1 juni open te gaan en mensen weer veilig en verantwoord te laten sporten”, stelt Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief. “We hebben een goed onderbouwd protocol met aanvullende maatregelen. Nederland moet gezond en vitaal uit de coronacrisis komen en wij zijn een onderdeel van de oplossing om dat voor elkaar te krijgen.”

Wetenschappers

Op verzoek van NL Actief heeft een groep wetenschappers uit Duitsland, Italië en Engeland onderzoek gedaan naar het vraagstuk van besmetting in fitnessclubs. “Hun conclusie bevestigt ons protocol”, zo meldt Wouters op de website van NL Actief. Het hanteren van maatregelen als voldoende afstand bewaren, sporten met lagere intensiteit, beperkte groepsgrootte en goede luchtverversing betekent volgens de experts dat er wetenschappelijk gezien geen enkele reden is om fitnessclubs anders te behandelen dan bijvoorbeeld kappers, winkels en horeca. “Meer onderzoek is niet nodig, we kunnen dus gewoon weer open”, vindt de directeur van NL Actief daarom. “Alle lichten staan wat ons betreft op groen.”

Scenario

In meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Italië, zijn de fitnessclubs inmiddels weer open of gaan gefaseerd open. Het is een scenario waarvan sportscholen in Zundert hopen dat het zich ook hier zal voltrekken. “Het liefst gaan we weer zo snel mogelijk binnen aan de slag”, aldus Davy van Luijk, coach bij Sport en Slank Studio. “Je gezondheid is het belangrijkste. Het is dan ook jammer dat je vanwege het coronavirus sommige leden in één keer niet meer ziet”. 

Begrip

Al is er volgens hem bij de leden veel begrip dat zaken momenteel anders lopen dan ze gewend zijn. “Toen we op een zondagavond te horen kregen dat alle sportscholen moesten sluiten, hebben we als team meteen de koppen bij elkaar gestoken: op welke manier kunnen we onze sporters zo fit mogelijk houden? Zo zijn we via Facebook begonnen met live coaching, waarbij leden kunnen reageren op de oefeningen die we ze aanbieden. Op die manier kun je meteen ook een praatje maken. We hebben vrijwel wekelijks contact: we appen bijvoorbeeld en proberen onze leden te motiveren om te blijven bewegen. De meeste leden vinden het fijn om iets te blijven doen. Daarom zijn we ook met buitentrainingen gestart, heel laagdrempelig. Als we de veiligheid kunnen waarborgen, hopen we echter zo spoedig mogelijk weer open te gaan”.

Tegenstrijdig

Ook Joep Mensen, clubmanager van Better Bodies Zundert, gooit het liefst vandaag nog zijn zaak open.“Ook wij hebben al onze activiteiten naar buiten verplaatst: fitness, groepssessies, circuittrainingen, spinning, noem maar op. Daarnaast kunnen de leden via social media trainingen volgen. Het is aanpassen, maar ik ben blij dat we op deze manier toch iets voor onze sporters kunnen doen. De reacties zijn wat dat betreft positief, al hoor ik óók: ‘Allemaal leuk, hoor, maar ik sport toch liever binnen’. Het is een beetje tegenstrijdig: de sportscholen moeten dicht, terwijl er anders altijd de nadruk wordt gelegd op gezond blijven en bewegen. Vanuit onze visie kan dat laatste het beste onder begeleiding van professionals. De sluiting draagt niet echt bij aan de volksgezondheid. Dat maakt het moeilijk te accepteren. Pas op 1 september open? Ik kan niet ontkennen dat we daar als bedrijf veel moeite mee hebben. Het protocol van NL Actief kent strenge maatregelen, zoals een maximum aantal personen, registratie van de deelnemers, goed schoonhouden en geen gebruik van kleedkamers en toiletten. Hiermee kan ik de club zó openen. Liever vandaag dan morgen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief