Blije deelnemers tijdens de Kennedymars van 2019.
Blije deelnemers tijdens de Kennedymars van 2019. Foto: Marieke Hanegraaf

Dit jaar alleen 80-kilometer-loop mogelijk Kennedymars Rijsbergen

Door: Advertorial Algemeen

RIJSBERGEN - Medio maart vorig jaar nam het bestuur van Stichting Kennedymars Rijsbergen het besluit om de 56e editie van de Kennedymars Rijsbergen af te gelasten. “Een moeilijke beslissing en, zeker achteraf gezien, de enige juiste beslissing” vertelt Twan van Duijnhoven secretaris en zelf ook een fervent wandelaar. Wanneer je al zoveel jaren een jaarlijks terugkerend evenement organiseert, doet een dergelijke afgelasting pijn.

Ook dit jaar in juni kon het evenement niet gehouden worden vanwege de richtlijnen en het aantal besmettingen. “Wij vonden het echter nog te vroeg om toen de tocht al voor 2021 af te blazen en besloten om deze te verplaatsen naar 10 september 2021.” Achteraf bezien een goede beslissing, want inmiddels heeft Stichting Kennedymars Rijsbergen de toezegging van de gemeente Zundert dat de tocht gehouden mag worden op vrijdag 10 en zaterdag 11 september. Dit jaar wordt weliswaar alleen de Kennedymars van 80 kilometer gehouden. “Volgend jaar gaan we weer voor zowel de 80 kilometer als de 10, 25 en 40 kilometer.”

Kennedymars

De Kennedymars een initiatief dat in 1963 is ontstaan in Amerika door de uitspraak van John F. Kennedy. Hij was van mening dat ieder gezond iemand in staat moest zijn om 50 mijl (80km) in 20 uur te wandelen. In Rijsbergen is dit door André Pemen en Johan Verheijen in maart 1965 opgepakt en hiermee behoort Rijsbergen tot een van de drie oudste Kennedymarsen van Nederland.

10 september start de 80km stipt om 22.00 uur

Aantal toegenomen

Wandelen is gezond en het laatste jaar is het aantal liefhebbers sterk toegenomen. Dat is iets dat Twan niet alleen tijdens zijn wandeling ziet, maar ook bij de voor-inschrijvingen voor de Kennedymars. “Nu zijn we de 135 al gepasseerd, meer dan we in andere jaren in totaliteit hadden. En we zien gelukkig een groot aantal inschrijvers die voor het eerst de uitdaging aangaan”. Een daarvan is Joost van den Berg uit Rijsbergen. “Elk jaar maak ik goede voornemens en nadat ik in 2020 de halve marathon had gedaan, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Op pad zijn vind ik leuk en aangezien Rijsbergen elk jaar een Kennedymars organiseert, had ik snel een nieuwe uitdaging gevonden” aldus Joost. Zo’n tocht van 80 km doe je niet even zomaar. Dat vergt een voorbereiding. “Goede schoenen en sokken, makkelijke kleding en trainen. Want ongetraind even 80 km lopen in 18 uur is wel te doen, maar dan moet je al een goede basisconditie hebben.” vervolgt Joost.

Sinds 1965

De Kennedymars van Rijsbergen, een tocht die al sinds 1965 wordt gehouden in Rijsbergen. Vele inwoners van de gemeente Zundert hebben deze tocht al een keer volbracht. Het aantal deelnemers is dit jaar gemaximaliseerd en wel op 200. “Dus wil je die uitdaging aan, wacht dan niet langer. Er is nog plek voor 65 deelnemers” besluit Twan.

De Kennedymars van Rijsbergen wordt gehouden op vrijdag 10 september.  De 80 km start stipt om 22.00 uur vanaf het P.M. Kuijpersplein voor de Koutershof. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief