Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Mogelijk huisvesting statushouders op De Krabbebossen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De Gemeente Zundert onderzoekt of statushouders tijdelijk kunnen verblijven op De Krabbebossen in Rijsbergen. De Gemeente Zundert is bereid dit onder randvoorwaarden toe te staan. Daar wordt op dit moment aan gewerkt. 

Sinds het vertrek van jeugdzorginstelling Juzt worden de panden antikraak bewoond. De Gemeente Zundert wil De Krabbebossen gaan herontwikkelen en een toekomstperspectief bieden aan het gebied. Een dergelijke ontwikkeling neemt circa twee tot drie jaar in beslag. In de tussenliggende periode kan deze locatie tijdelijk beschikbaar komen als tussenvoorziening voor statushouders.

Samenwerking 

Hiermee reageert de Gemeente Zundert samen met acht gemeenten in de regio (Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg en Oosterhout) op de landelijke oproep om ruimte te maken in de overvolle azc’s. Bij gebrek aan geschikte woonruimte, blijven statushouders nu noodgedwongen, te lang en onterecht in de azc’s. Dit is een onwenselijke en onmenselijke situatie. De gemeenten zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing. Daarom onderzoeken de gemeenten of De Krabbebossen geschikt is als tijdelijke tussenvoorziening.

Maximaal 130 statushouders

Op deze plek is ruimte voor maximaal 130 statushouders. Zij zijn al toegewezen aan één van de gemeenten in deze regio. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en starten met hun inburgering. Zij zijn geen asielzoeker meer. Vanaf komend voorjaar zouden zij, groepsgewijs, hier hun intrek kunnen nemen. Een tussenvoorziening biedt hen een veilige woonplek totdat er een woning is in één van de negen gemeenten.

Tijdelijk

De Krabbebossen is tijdelijk beschikbaar. Dit is een harde eis van de gemeente. Daarnaast moet er gelijktijdig worden gestart met de toekomstige herontwikkeling van het gebied. En mag de tussenvoorziening geen extra belasting zijn op het onderwijs in Rijsbergen. Er wordt nu aan deze en andere voorwaarden gewerkt.

Omwonenden

Vandaag zijn omwonenden geïnformeerd over dit voornemen. Zij worden opnieuw bijgepraat als de randvoorwaarden zijn uitgewerkt en worden betrokken bij de gesprekken over de herontwikkeling. Ook spreekt de gemeenteraad erover in een openbare vergadering.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief