Door extra financiën moeten projecten als De Tuinderij sneller verlopen.
Door extra financiën moeten projecten als De Tuinderij sneller verlopen. Foto: Addo Sprangers

Extra geld voor versnelling woningbouw Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De Gemeente Zundert krijgt een kleine 23.000 euro uit de zogeheten Flexpoolregeling van de Provincie Noord-Brabant. Het geld wordt ingezet voor de versnelling van het proces op twee projecten: de bouwplannen aan de Laguitensebaan in Rijsbergen en De Tuinderij in Zundert. In totaal gaat het daarbij om zo’n 50 woningen.

De Flexpoolregeling zorgt voor extra capaciteit en kennis bij de overheid om woningbouwplannen sneller te verwerken. Via deze regeling is ruim 5,6 euro miljoen beschikbaar. Dit bedrag bestaat uit 3,8 miljoen euro rijksgeld en 1,9 miljoen euro cofinanciering door de Provincie Noord-Brabant. Om het tekort aan woningen weg te werken en aan de nieuwe behoefte aan woningen te voldoen, wil de Provincie Noord-Brabant bouwprojecten versnellen. Gedeputeerde Erik Ronnes, portefeuillehouder Wonen en Ruimte toont zich hier zeer verheugd over. “Dit mooie nieuwe instrument bewijst dus haar waarde,” zo stelt hij. “De gemeenten hebben bij hun aanvraag voldaan aan de voorwaarden waarbij het duidelijk gaat om aanpakken van plannen die er al liggen maar op uitvoering wachten. De prognoses voor de woningbouw in Brabant zien er goed uit. In 2021 zijn er in Brabant 13.000 nieuwe woningen bij gekomen, maar de zorgen om het bouwtempo blijft. Het is goed om te zien dat we ook bij Zundert een bijdrage daaraan leveren.“

Zeer welkom

De Gemeente Zundert zet het extra geld zoals gezegd in om grote woningbouwprojecten te versnellen, zoals de bouwplannen aan de Laguitensebaan in Rijsbergen en De Tuinderij in Zundert. Het geld wordt gebruikt voor het opstellen van een bestemmingsplan en het doorlopen van de bijbehorende procedure. Wethouder Patrick Kok, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening: “De extra gelden zijn zeer welkom om het proces van grote woningbouwprojecten te versnellen. De vraag naar woningen is immers ontzettend hoog.”

Twee vlakken

Brabant zet de regeling op twee vlakken in. Het grootste deel van het geld, namelijk 4,6 miljoen euro, is voor gemeenten om meer werk te verzetten om woningbouw mogelijk te maken, de procedures sneller af te werken. Gemeenten kunnen met het geld bestaande krachten meer uren laten werken of nieuwe mensen tijdelijk inhuren. Het gaat daarbij uitdrukkelijk niet om nieuwe projecten, maar om bestaande geplande bouwplannen die nu dus versneld uitgevoerd kunnen worden. De Provincie Noord-Brabant keerde vanuit deze regeling geld reeds uit aan Deurne, Halderberge, Bergen op Zoom en negen gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Het tweede deel van het beschikbare geld uit de regeling is voor een provinciaal team dat met kennis en kunde in kan springen op actuele knelpunten die zich voordoen, op thema’s of in bepaalde regio’s. Hiervoor heeft de Provincie Noord-Brabant één miljoen euro beschikbaar. Het gaat dan onder meer om ondersteuning aan gemeenten bij bijvoorbeeld plannen van particulieren en bewonersgroepen.

Prognose

In 2020 heeft de Provincie Noord-Brabant haar bevolkings- en woningbehoefteprognose geactualiseerd. Zij gaf daarbij aan dat Brabant de komende jaren nog een behoorlijke woningbouwopgave wacht. Tot 2030 zal de woningvoorraad nog met 120.000 woningen moeten toenemen, omgerekend zo’n 12.000 woningen per jaar. Dit om de verwachte groei van het aantal huishoudens op te kunnen vangen en bestaande woningtekorten terug te dringen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief