Afbeelding
Foto: Pixabay

Begroting Zundert: ‘Woonlasten inwoners gemeente Zundert straks nauwelijks omhoog’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Als het aan het Zundertse college ligt wordt er, met een investeringsplan van dertig miljoen euro voor de komende vier jaar, straks flink gebouwd aan een mooie gemeente Zundert. Het voornemen daarbij is dat er komend jaar niet wordt bezuinigd. Ook wil het college dat de woonlasten voor de inwoners van de gemeente Zundert zo min mogelijk stijgen.

Dat blijkt uit de door het college gepresenteerde netwerkbegroting 2023-2026 onder de noemer ‘Realistisch en Samen Vooruit’. Voor dat laatste is niet voor niets gekozen. Inwoners, ondernemers en organisaties worden zoveel mogelijk bij alle beleidsterreinen betrokken. Participatie is voor het college een voorwaarde voor het succes van beleid. Vandaar ‘Samen Vooruit’. “Maar ook dat ‘Realistisch’ is heel belangrijk,” aldus wethouder Ralph Bogers, portefeuillehouder Financiën. “We kijken wat we als Gemeente Zundert kúnnen en hoe we zaken het beste kunnen aanpakken, daarbij oog hebben voor de toekomst en de onzekerheden in die toekomst. De kosten voor in inwoners willen we daarbij zo laag mogelijk houden. De onroerendzaakbelasting (OZB) bijvoorbeeld zal gemiddeld met vijf euro per jaar stijgen. Een schijntje in vergelijking met andere gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing en de rioolkosten willen we zo laag mogelijk houden.” Op de hoogte van die afvalstoffenheffing heeft de inwoner straks overigens rechtstreekse invloed. Via het zogeheten diftarsysteem is het zogezegd de vervuiler die betaalt. Het moet inwoners stimuleren om afval gescheiden aan te bieden én minder restafval aan te bieden.

Programma’s

Met de gepresenteerd netwerkbegroting legt het college zogezegd een programma Zundert voor met de focus op doelen die er de komende bestuursperiode écht toe doen, ondergebracht in de programma’s Dienstverlenend en betrokken Zundert, Aantrekkelijk en ondernemend Zundert, Sociaal en vitaal Zundert en Veilig en weerbaar Zundert. Dat zijn de vier programma’s voor de komende jaren waarin ook de bestuursopdrachten en alle andere grote en kleine opgaven zijn opgenomen. “In het programma Dienstverlenend en betrokken Zundert bijvoorbeeld is verbetering van de dienstverlening als bestuursopdracht een belangrijk item,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “Daarover gaan we in gesprek met onze inwoners, waarna we komend jaar met de raad in gesprek willen gaan over een plan van aanpak.” Ook afval is een belangrijk onderwerp in dit programma. “In januari gaan we aan de slag met afvalcontainers vertelt wethouder Judith Kuijpers, portefeuillehouder Afval. “Dat betekent dat vuilniszakken op straat die opengaan straks tot het verleden behoren. Het zal een netter straatbeeld opleveren.” In het programma Aantrekkelijk en ondernemend Zundert bijvoorbeeld wordt onderzoek naar de verkeersintensiteit en tracémogelijkheden voor Rijsbergen en Zundert als een belangrijk onderwerp genoemd. Wethouder Ralph Bogers, portefeuillehouder Mobiliteit: “Het zijn zaken die in beide dorpen om aandacht vragen. Hoe moet de verkeersontsluiting in Rijsbergen en Zundert eruit zien? Mogelijk komen we samen met de raad tot alternatieven.” Binnen het programma Sociaal en vitaal Zundert bieden zich weer andere opdrachten aan. Bij wethouder Twan Zopfi (portefeuillehouder Sociaal Domein) liggen zaken als herziening van het minimabeleid en doorontwikkeling van de Vraagwijzer op zijn bordje, terwijl burgemeester Joyce Vermue (Openbare Orde en Veiligheid) samen met de raad een visie op veiligheid mag formuleren, met hierin thema’s als ondermijning en digitale veiligheid.

Plannen

Met een investeringsplan van 30 miljoen euro voor de jaren 2023 tot en met 2026 wil het college zoals gezegd vooral ook bouwen aan een mooie gemeente Zundert. Op de rol staan dan ook onder meer de bouw van twee basisscholen, het onderhoud van sportaccommodaties, de invoering van een nieuwe afvalinzameling, de aanpak van wegen in Zundert en Rijsbergen, de uitvoering van het nieuwe minimabeleid en jeugdbeleid, het vervangen van speeltoestellen, het inzetten op minder taalachterstanden, het op peil houden van de woningmarkt, het ontwikkelen van een visie op een veilige en weerbare gemeente, het wegwerken van de wachtlijsten voor bouw- en verbouwplannen; en het realiseren van de plannen voor een vitaal buitengebied.

Inflatie

De huidige inflatie zorgt wel voor een risico voor de uitvoerbaarheid van alle opgaven voor de gemeentelijke organisatie zelf. “We hebben die risico’s zo goed mogelijk in beeld gebracht en in de begroting verwerkt waar dat kon,” zo maakt wethouder Ralph Bogers (portefeuillehouder Financiën) duidelijk. “Het Gemeentefonds, als belangrijkste bron van gemeentelijk inkomsten, geeft ons tot en met 2026 voldoende middelen voor een reëel en structureel sluitende begroting. We hebben zó begroot dat we inflaties kunnen opvangen en behouden ruimte om de komende jaren eventueel te kunnen bijsturen. Ook hier komt dat ‘realistische’ stukje in de doelstellingen weer naar boven.” De netwerkbegroting 2023-2026 staat op 8 november op de agenda van de gemeenteraad. Dan debatteert de Raad over de begroting en neemt zij een besluit. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief