Carl van Kuijck en Eline Havermans kijken vol spanning uit naar RICH.
Carl van Kuijck en Eline Havermans kijken vol spanning uit naar RICH. Foto: Tess Mutsters

Carl van Kuijck en Eline Havermans trots op RICH

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - In het weekend van 4, 5 en 6 november vindt Rijsbergen In Close Harmony plaats. Dit tweejaarlijkse muziekevenement vormt een combinatie van muziek, zang, dans en beeld. In aanloop naar deze show spreken we verschillende mensen van achter de schermen. In deze editie Carl van Kuijck en Eline Havermans.

Met het 90-jarig bestaan van Harmonie St. Cecilia werd Carl van Kuijck gevraagd om een show te ontwerpen voor de viering. “Dat werd zo goed ontvangen dat er werd besloten om dit verder door te zetten,” vertelt hij. Sindsdien wordt RICH iedere twee jaar opgevoerd. De show heeft jaarlijks een nieuw thema en is een combinatie van zang, dans, beeld en muziek. Er gaat dan ook voor iedere editie een hele hoop werk in zo’n uitvoering zitten.

Een rijke club

Waar Van Kuijck als hoofd regie al vanaf het begin met RICH meeloopt, is dit voor Eline Havermans, die zich over de facilitaire zaken buigt, het eerste jaar. “Ik was wel al bij de vorige editie als bezoeker. Dat vond ik tof, dus toen heb ik mezelf aangeboden om de facilitaire zaken te regelen. Ik werk doordeweeks bij de Jaarbeurs in Utrecht, dus ik heb er ervaring mee. Voor RICH regel ik bijvoorbeeld het licht, geluid, het podium, de aankleding en ik zorg ervoor dat alles gewoon gesmeerd loopt.” Waarom Havermans dit doet? “Ik woon pas sinds 2018 in Rijsbergen en het leek me leuk om in zo’n nauwe club mijn steentje bij te dragen. Zo leerde ik Rijsbergen ook heel snel goed kennen, daarbij is dit een mooi initiatief. Voor lokale begrippen is dit echt heel erg groots opgezet.”

Van Kuijck vertelt dat hij erg trots is op de naam RICH. Die naam is tot stand gekomen na de show voor het 90-jarig bestaan van de harmonie. “De leden van de harmonie hebben de naam toen zelf bedacht. Ze kwamen met meerdere opties, maar deze sprong er echt uit. Het is ook rijkdom om dit allemaal te mogen doen en om al die mensen een podium te kunnen geven. Zo zijn we best een rijke club.”

Zenuwen

Dat het dit jaar weer zo ver is, maakt dat zowel Havermans als Van Kuijck hartstikke enthousiast zijn. Hoor je ze praten over RICH, dan is het direct duidelijk dat ze erg trots zijn op de show van dit jaar én dat ze er enorm veel zin in hebben. Dat betekent echter niet dat er geen zenuwen aanwezig zijn. “Ik vind het wel weer spannend,” vertelt Van Kuijck. “Er zijn zo veel verschillende stukjes die perfect in elkaar moeten passen.”

Ook Havermans is zenuwachtig, zeker omdat dit de eerste show is die ze mee helpt te organiseren natuurlijk. “Het is echt wel spannend. Dat blijft nog zeker zo tot de eerste show is geweest, ik denk en hoop dat het daarna wat minder wordt,” lacht ze.

Over de uitvoering van dit jaar wil geen enkel lid van RICH echt iets kwijt, het moet immers een verrassing blijven. “Omdat de harmonie dit jaar honderd jaar bestaat, blikken we als het ware ook honderd jaar vooruit,” vertelt Van Kuijck. Eerder vertelden bestuurslid Fons van Kuijck en John Curfs ook al dat filmmuziek een centrale rol zal gaan spelen. “De opzet in het algemeen gaat bijzonder zijn. Ik denk dat het bezoekers gaat verrassen,” aldus Havermans.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief