Beeld van de lokale Boomfeestdag Zundert in maart van dit jaar.
Beeld van de lokale Boomfeestdag Zundert in maart van dit jaar. Foto: Freson Producties

Nationale Viering Boomfeestdag dit jaar in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Zo’n 400 basisschoolleerlingen maken het duurzame bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT) in Zundert binnenkort nóg groener. Dat doen zij op woensdag 16 november tijdens de 65e editie van de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Bij het planten van bomen en struiken worden de leerlingen geholpen door onder meer burgemeester Joyce Vermue, wethouder Ralph Bogers, gedeputeerde Hagar Roijackers en dijkgraaf Kees Jan de Vet.

Maandenlang is er door veel partijen gewerkt om deze bijzondere dag tot één groot feest te maken voor de leerlingen. Speciaal voor de 400 deelnemende leerlingen van de groepen 6 en/of 7 van de basisscholen uit de gemeente Zundert, inclusief de voltallige Kinderraad van Zundert, is een educatief programma samengesteld. Vanwege de ligging van het BCT-terrein is het Belgische Stad Hoogstraten eveneens betrokken bij de organisatie van deze viering van de Boomfeestdag. Ook diverse leerlingen van scholen uit Stad Hoogstraten zijn daarom van de partij. De basisscholen zijn direct na de zomervakantie gestart met de voorbereidingen voor deze feestdag. De leerkrachten geven lessen uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag en diverse professionals uit de bomenwereld gaan bij de basisscholen langs om gastlessen te verzorgen.

(met) Bomen werken!

Het thema van de Nationale Viering Boomfeestdag is dit jaar ‘(met) Bomen werken!’ In dit thema staat de boomkwekerij centraal. Deze legt de basis voor nieuwe bomen en bossen in Nederland én in het buitenland. Het thema laat zien hoe belangrijk bomen voor mensen zijn én hoe mooi het voor kinderen en jongeren is om te kiezen voor een groen beroep. Tijdens deze feestelijke dag gaan de Nederlandse en Vlaamse leerlingen op pad met een boswachter of NatuurWijzer. Daarnaast presenteren ze tijdens een Kinderbomentop hun duurzame ideeën over de rol die bomen spelen bij het verbeteren van het klimaat. In diverse workshops leren de kinderen van alles over bomen en bossen, bodem en water, over de boomkwekerijsector en over groene opleidingen en beroepen. Voor de volwassen gasten is er een inspirerende paneldiscussie. Daarnaast wordt er uiteraard door iedereen een boom geplant.

Gastgemeente

Gemeente Zundert is trots dat ze in 2022 gastgemeente is voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. De boomteeltsector is een ontzettend belangrijke sector in de lokale en regionale economie. De gemeente staat in binnen- en buitenland bekend om haar boomteeltsector: van kwekerijen tot handelaren en transportbedrijven. Het thema ‘(met) Bomen werken!’ past dan ook heel goed bij deze groene gemeente.

Business Centre Treeport (BCT)

De Nationale Viering vindt plaats op het duurzame terrein van Business Centre Treeport (BCT). De branche is enorm gebaat bij het promoten van de sector onder jongeren. Door hen enthousiast te maken, is er in de toekomst ook voldoende gemotiveerd en gekwalificeerd personeel beschikbaar. De ruim duizend bomen en struiken die worden geplant, waaronder twaalf grote bomen in een Bomencirkel en drie grote bomen precies op de grens tussen Nederland en België, maken dit terrein nog groener en duurzamer.

65 jaar Boomfeestdag

In de afgelopen 65 jaar hebben meer dan 5 miljoen Nederlanders (nu in de leeftijd zijn van 7 tot 75 jaar) tijdens hun schooltijd ruim 13 miljoen bomen geplant. Veel van de planters weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen. Ieder jaar planten tijdens de Nationale Boomfeestdag zo’n 100.00 kinderen verspreid over heel Nederland 200.000 bomen. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag kinderen meer inzicht geven in wat bomen en de natuur voor ons betekenen en aan kinderen laten zien wat zij zelf voor bomen kunnen doen. Kinderen ontdekken door het planten van een boom dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.

Surf voor meer informatie naar www.boomfeestdag.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief