Afbeelding
Foto: Gemeente Zundert - Hans Tak

Project Zundert Floreert genomineerd voor Aandeslag-Trofee

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het project Zundert Floreert is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’. De jury waardeert de aanpak van het project, die is volgens de bedoelingen van de Omgevingswet: er wordt naar meerwaarde voor het gebied gekeken in plaats van naar de regels. Betrokkenen werken vanuit oplossingen in plaats vanuit beperkingen en zoeken naar win-winsituatie.

Bij de aanpak is van groot belang dat niet alleen de overheden zijn betrokken, maar ook bewoners en ondernemers die gezamenlijk concrete initiatieven verder helpen.

Zundert Floreert

Om de vele uitdagingen in het Zundertse buitengebied aan te pakken hebben dorpsraden, branchevertegenwoordigers van boomkwekers en fruittelers, de ZLTO, provincie, waterschap en de Gemeente Zundert de handen ineengeslagen. Zij ontwikkelden concrete initiatieven en gebiedsvisies die onderdeel zijn of worden van de omgevingsvisie. In juli 2022 is de proefperiode van drie jaar afgerond. Alle partijen hebben in een convenant afgesproken om op deze manier te blijven werken.

Waardevol

Gedeputeerde Erik Ronnes (Ruimte en Wonen) is blij met de nominatie: “De pilot is een waardevolle proef gebleken die ons zeker gaat helpen in de toekomst. Vooral waardevol is de samenwerking tussen de drie overheden, waarbij niet meer sectoraal, maar integraal wordt gewerkt. Mooi dat via deze nominatie de lessons learned weer aandacht kunnen krijgen.” Ook de Gemeente Zundert reageert verheugd: “Wij zijn trots op onze partners en betrokkenen in Zundert Floreert! Al vier jaar werken we samen om meerwaarde te creëren in het buitengebied. De mensen in het gebied doen samen wat nodig is om het gebied gezonder, toekomstbestendiger en robuuster te maken: Zundert Floreert! Deze werkwijze heeft een mooie erkenning gekregen. We zijn namelijk genomineerd voor de Aandeslag-Trofee 2022! Een trofee voor projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden die duidelijk proberen een probleem op te lossen.”

Genomineerden

Projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden die een duidelijk probleemoplossend karakter hebben, komen in aanmerking voor de Aandeslag-Trofee. De jury heeft de beste drie projecten genomineerd en maakt de winnaar begin 2023 bekend. Naast de Gemeente Zundert is ook de Gemeente Rotterdam genomineerd en wel met drie projecten: de Rotterdamse Nalevingstafel, de Omgevingswet Marathon en Werken in de geest van de Omgevingswet. De Gemeente Veenendaal ten slotte kreeg een nominatie voor het Puntensysteem Omgevingsvisie. Het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en het Rijk. Surf voor meer informatie naar zundertfloreert.nl en https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/ervaringen/aandeslag-trofee.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief