Het 'oude' CultuurCentrum De Schroef krijgt de naam De Zindering.
Het 'oude' CultuurCentrum De Schroef krijgt de naam De Zindering. Foto: Addo Sprangers

Nieuw ontmoetingscentrum in Zundert krijgt naam De Zindering

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - ‘De Zindering, Cultureel en Maatschappelijk Hart van Zundert’. Dat is de naam van het nieuwe culturele en maatschappelijke ontmoetingscentrum in de Molenstraat in Zundert dat straks verrijst op de plek waar nu nog het ‘oude’ CultuurCentrum De Schroef is te vinden.

Hierbij is gekozen voor nieuwbouw. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en functionaliteit is nieuwbouw namelijk eenvoudigweg de beste oplossing aangezien in dit scenario het nieuwe gebouw in veertig jaar kan worden afgeschreven. Het cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum moet voor iedereen een uitnodigend, toegankelijk en dynamisch centrum zijn waar mensen werken, leren en recreëren, ontmoeten, ontspannen en/of hulp vinden. Waar gebruikers, deelnemers en bezoekers elkaar vinden in een divers programma van activiteiten. Welzijnsorganisaties, (culturele) verenigingen en de Gemeente Zundert vinden straks onderdak in De Zindering. Zo gaat de Gemeente Zundert een aantal werkplekken huren voor ambtenaren werkzaam in het sociaal domein, zodat de medewerkers dichter in de samenleving komen te staan. Ook is het de bedoeling dat Surplus Welzijn (nu nog gehuisvest in De Koutershof in Rijsbergen) en het WerkPlein er onderdak krijgen. Verder is er voorzien in een bibliotheekfunctie, zoals een haal- en brengpunt van de Bibliotheek West-Brabant. In het ontmoetingscentrum komen faciliteiten als overlegruimten, vergaderzalen en een grote zaal met podium. De foyer wordt overdag gebruikt als landplek, voor ontvangst en voor informeel overleg. Er komen ook permanente horecavoorzieningen.

Nieuwe naam

Volgens de Gemeente Zundert was er behoefte aan een nieuwe naam, eentje die past bij de functie van het gebouw en haar toekomstige gasten en gebruikers. De verschillende gebruikers komen in ieder geval al terug in de naam van het nieuwe culturele en maatschappelijke ontmoetingscentrum. De ring van De Zindering bijvoorbeeld staat voor iets wat rond is, een kern, een centrum. ‘Zin d’r in!’ heeft te maken met de activiteiten van de culturele verenigingen. En de maatschappelijke activiteiten van de welzijnpartners en overheid zijn gelinkt met ‘het heeft zin’, zo luidt de uitleg van de Gemeente Zundert.

Exploitatiestichting

Een werkgroep, bestaande uit verschillende gebruikers, werkt dit jaar verder aan het realiseren van De Zindering. Deze groep is aangevuld met twee mogelijke bestuursleden voor een nieuwe Exploitatiestichting. Zij werken op dit moment verder aan het exploitatieplan. De mogelijke bestuursleden willen zich graag richten op het verbinden van de verschillende partners met uitwisseling tussen verenigingen en maatschappelijke gebruikers. Daarbij beheert de Exploitatiestichting de horeca BV, grote zaal en multifunctionele ruimtes. Wethouders Judith Kuijpers (portefeuillehouder cultuur) en Twan Zopfi (portefeuillehouder sociaal domein) zijn blij dat het ontmoetingscentrum steeds concreter wordt. “Door verschillende factoren heeft het project helaas wat vertraging opgelopen. Maar het is fantastisch dat we toewerken naar een centrum waar alle inwoners een plek kunnen vinden. We waarderen in het bijzonder de inzet van de werkgroep en de twee mogelijke bestuursleden.”

Vervolgstappen

In februari bespreekt de gemeenteraad De Zindering tijdens een beeldvormende raadsvergadering. Daarna organiseert de Gemeente Zundert een informatieavond voor inwoners. Meer informatie over deze avond volgt binnenkort via www.zundert.nl. Het doel is om in 2023 te komen tot een definitief ontwerp. In het eerste kwartaal van 2025 wordt de opening van De Zindering verwacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief