Het Zundertse carnavalsduo Kèrel en Boot.
Het Zundertse carnavalsduo Kèrel en Boot. Foto: Marion van Rooij

Duo Kèrel en Boot presenteert nieuwe carnavalskraker

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Elk jaar vindt het duo Kèrel en Boot weer de inspiratie om een carnavalslied te produceren. Afgelopen vrijdag presenteerde het tweetal zijn nieuwste meezinger: ‘Sambal’. Tijd om deze twee enthousiaste carnavalsfanaten eens voor het voetlicht te halen.

DOOR MARION VAN ROOIJ

Brian Boot en Lars van Hassel vormen samen Kèrel en Boot. Zij zijn inmiddels al twintig jaar prominent lid van carnavalsvereniging De Banaonblussers met als thuishaven café Het Wapen van Zundert. Vol enthousiasme, en dat laatste stralen beide mannen zeker uit.

‘Prullen’

Dat enthousiasme vertaalt zich jaarlijks in een nieuw carnavalslied. De teksten voor deze liedjes ontstaan volgens het duo op allerlei momenten. “We gaan er niet echt voor zitten.” Meestal ontstaat bij Lars een idee en daar bouwt hij dan een refrein en couplet omheen. Daarna gaat dat audiobestand naar Brian en krijgt het een vervolg. Beiden vinden het tof om nummers te schrijven en nummers op te nemen. Ze spelen ook allebei een instrument: Brian toetsen en Lars gitaar. Eerstgenoemde heeft een kleine studio en daar wordt alles opgenomen. Hoge kosten hebben ze niet, want ze doen alles in eigen beheer. “Het is vooral een hobby, we’ prullen’ wat bij elkaar,”aldus het duo. “Ambitie om verder te reiken dan Zundert en omgeving? Nee, daar zijn we niet mee bezig.”

Verbinding

Ze mogen dan wel iedere keer weer voor een rasechte carnavalskraker zorgen, Corso wint het glansrijk van carnaval in Zundert, ook bij Brian en Lars. “Tijd en aandacht gaat dan ook zes maanden per jaar uit naar het Corso,” vertellen ze eerlijk. Al zou carnaval volgens hen ook wel iets meer mogen groeien. “De huidige drie à vier wagens die nu door de straten gaan, is wat kleinschalig. Hiernaast is het zo dat bepalend is waar de Raad zich bevindt: dat café is dan geopend. Dat is toch wel een gemis. Een tocht van het ene café naar het andere zou toch een stuk gezelliger zijn.” Bij het vieren van carnaval gaat het Kèrel en Boot vooral om de vriendschappen en broederschap. Sinds de heroprichting van CV de Banoanblussers voelen zij ook dat er meer verbinding onderling is. “Al moet Zundert niet de intentie hebben om een carnavalsdorp te willen worden”. Wel vinden ze dat de bewoners Zundert het carnavalsfeest met elkaar moeten maken, dit uitend via de woorden ‘van ze naar we’. “Niet wijzen, maar de schouders eronder zetten als je een leuk idee hebt om de viering van carnaval wat te willen uitbreiden.”

Raad van Tig

In de meeste dorpen heb je een Raad van Elf. In Zundert is dat anders en is er een Raad van Tig. Brian is Grootste Boer en Prins geweest en zit nu in het bestuur waar een Raad van Tig onderdeel van is. Voor die naam is bewust gekozen om de drempel laag te houden, iedereen is welkom. Een kleine contributie en je geniet van vele leuke ontmoetingen en activiteiten tijdens de carnavalsviering, zoals het jaarlijkse bezoek aan de basisscholen en de verzorgingstehuizen in Zundert. 


Het nieuwste carnavalsnummer ‘Sambal’ en ook de oudere nummers van Kèrel en Boot zijn te beluisteren op Spotify. Wil je er beeld bij? Dan is YouTube het aangewezen kanaal.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief