Wijnand van der Velden en wethouder Ellie Kools bij het zojuist onthulde informatiebord.
Wijnand van der Velden en wethouder Ellie Kools bij het zojuist onthulde informatiebord. Foto: Maas-Jacobs

Terrein voormalig klooster Bethanië straks afscheidslocatie

Door: Jack Mathijssen Algemeen

RIJSBERGEN - Het voormalige klooster Bethanië aan de Ettenseweg in Rijsbergen wordt de komende jaren omgebouwd tot een afscheidslocatie. Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede en SoMa Vastgoed BV onderzoeken de mogelijkheden daartoe. De plannen daartoe zijn in een ver gevorderd stadium.

DOOR JACK MATHIJSSEN

Wijnand van der Velden van projectontwikkelaar SoMa Vastgoed legde donderdag de plannen uit aan direct betrokkenen. “Het voormalige klooster is schitterend gelegen tussen de verschillende natuurgebieden de Pannenhoef en de Vloeiweide. Bethanië biedt een unieke kans om in een groene omgeving een afscheidslocatie te realiseren die niet aan de rand van een stad of industrieterrein is gelegen. Nee, hier is er de mogelijkheid met verschillende routes om een gedenkwaardige wandeling door het gebied te maken. De locatie aan de Ettenseweg zal een complete metamorfose ondergaan en zal onderdeel worden van het totale landschap. Paden, die tussen bomen, heidevelden en vennen door bewegen, zullen de bezoeker begeleiden naar de verschillende gebouwen.” Het voormalige klooster werd in 1939 gesticht door de Dominicanenessen van Bethanië. De zusters begeleidden toen moeilijk opvoedbare meisjes die door Justitie daar geplaatst werden. In 1981 werd het een pelgrimsoord Van Den Blinckenden Steen, een leefgemeenschap met een macro-biologische tuin, vegetarische cursussen en zen-meditatie. Later werd het in gebruik genomen als opvang- en aanmeldcentrum voor asielzoekers.

Waardevol

Door het onthullen van een groot bord door Wijnand van der Velden en wethouder Ellie Kools, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, werd een eerste aftrap gegeven. Volgens Ellie Kools passen de voorgenomen plannen binnen de maatschappelijke bestemming. “We zijn blij met deze ontwikkeling op deze buitenlocatie. Immers: hoe waardevol kan het zijn voor onze inwoners dat men bij zo’n belangrijk moment in het leven het afscheid in de eigen gemeente kan beleven?” aldus de wethouder. Marije Veldheer, directeur van Zoom- en Zegestede, is blij dat deze klus kan gaan worden aangepakt. “Het is een duurzaam en natuur-inclusief project. Deze plek heeft alles voor een prachtige afscheidslocatie die aansluit bij onze filosofie.”

Samenwerking

De komende maanden zullen gebruikt worden om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet en haalbaar plan. Pas dan valt ook het definitieve besluit om de samenwerking voort te zetten. De gezamenlijke visie is om er een hoogwaardige afscheidslocatie van te maken. Het streven is ook te komen tot een duurzame vorm van cremeren. Volgens de initiatiefnemers zijn alle ingrediënten aanwezig om de beoogde bestemming tot een succes te maken. Gekozen is voor architectenbureau Bedaux de Brouwer uit Goirle om het plan verder uit te werken. “Zij heeft zich door haar visie en architectuur bewezen in het ontwikkelen van onder andere maatschappelijk vastgoed, waarbij de eindgebruiker centraal staat. De bestaande gebouwen zullen een nieuw leven krijgen. In een later stadium zullen de uitvaartverzorgers in de regio worden uitgenodigd om de plannen voor te leggen. Voor hen kan het alleen maar een meerwaarde betekenen.”

Potentie

“We zetten altijd alles op alles om een mooie, passende en persoonlijke uitvaart te verzorgen voor overledenen en hun naasten”, aldus Marije Veldheer. “Het voormalig klooster heef de potentie om ook in Rijsbergen een prachtige invulling te geven aan onze missie: op een ongewoon moment, met gewone mensen, een buitengewone herinnering creëren.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief