Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het echtpaar Wagemakers-Kustermans.
Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het echtpaar Wagemakers-Kustermans. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Wagemakers-Kustermans viert diamanten huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen

ACHTMAAL - Op 2 mei was het precies zestig jaar geleden dat Nico Wagemakers en Corrie Kustermans uit Achtmaal met elkaar in het huwelijk traden. Het jubilerende koppel kijkt met blijheid terug op de voorbije periode.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Feest vierde het echtpaar Wagemakers-Kustermans ook, al werd dat gedaan enkele dagen voordat het diamanten huwelijk daadwerkelijk een feit was. Feestadres was café-zaal Den Thuur in het eigen dorp. “Ik zeg maar zo: je kunt het maar gehad hebben,” aldus de op 19 december 1935 geboren Nico Wagemakers. Corrie Kustermans zag het levenslicht 2 augustus 1944 in Achtmaal. Net als Nico komt Corrie uit Achtmaal. Nico Wagemakers komt uit een gezin van vier kinderen. Bij Corrie thuis daalde de ooievaar acht keer neer.

Van de kaart

Ze hebben elkaar in de wandelsport ontmoet.” Ik zag een jonge meid met een paar mooie benen voor me lopen en toen ze omkeek en ik dat leuke smoeltje zag, was ik meteen van de kaart,” vertelt Nico. “Ik dacht dat: wordt de mijne. Al wist ik toen niet dat ze nog maar zestien jaar oud was en ik bijna negen jaar ouder. Hoe dan ook: ik maakte tijdens de wandeltrip dus een geweldige klapper.” Vijf jaar later zetten ze de grote stap naar gemeentehuis en de kerk. Ze nestelden zich aan de lange Achtmaalseweg ter hoogte van de Blokenstraat. 

Metselaar

Nico en zijn Corrie bouwden een huis aan de Sint Corneliusstraat. Het diamanten paar woont er nu nog altijd. Nico verdiende als metselaar de boterham bij verschillende aannemers. Begon bij Harrie van de Zoete (Havermans) en werkte verder bij Frans Stess en Sjefke Havermans. Tussen de bedrijven door vervulde hij nog zijn militaire dienstplicht. 

Blaasmuziek

Hij toonde zich in de loop der jaren een echte verenigingsman. Zijn passie was en is nog altijd de blaasmuziek. Twintig jaar toeterde hij op een instrument bij de plaatselijke dorpsfanfare, blies een tijd bij de boerenkapel en gebruikte zijn stem bij een tweetal zangkoren. Bij een daarvan stond het Gregoriaans op het programma. “ Dat is heel mooie stemmige muziek”, zegt Nico Wagemakers. 

Kruisboogschutterij

Of het nog niet genoeg was sloot hij daarnaast aan bij de kruisboogschutterij gehuisvest bij café Den Thuur. Daar komt Nico op zijn 82ste nog regelmatig. Meneer was dan ook nogal eens van huis. “ Had ik niets op tegen,” aldus Corrie. “Ik ben niet zo’n uitgaanstype. Ik vond en vind mijn genoegen in de huishouding. Had ik zin, dan ging ik zo nu en dan wel eens bij iemand aardbeien plukken. Verder ben ik altijd thuis.” 

Kinderen

Nico en Corrie Wagemakers deden officieel twee bestellingen bij de ooievaar. De eerste spruit, een dochter genaamd Helma genoemd, kwam heel kort na hun huwelijk op 3 augustus 1963. De tweede dochter, Belinda geheten, werd bijna acht jaar later geboren op 22 maart 1971. Nico en Corrie Wagemakers hebben negen klein- en twee achterkleinkinderen. 

Burgemeester

Goed en wel klaar met ons interview komt burgemeester Joyce Vermue met bloemen de versierde kamer binnen om op haar beurt het diamanten paar te feliciteren. Een mooie verrassing.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief