Afbeelding
Foto: Erwin Goossens
FOTOALBUM

Nog even nagenieten: kampioen VVR 1 schrijft historie

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Feestvreugde in Rijsbergen. VVR mag zich kampioen van de Vierde Klasse C noemen na de overwinning bij PCP Breda afgelopen zondag. De Rijsbergse voetbaltrots sleepte er, in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, met klinkende cijfers (0-4) een welverdiende titel in de wacht. De club promoveert hiermee in één seizoen terug naar de Derde Klasse.

Het kan verkeren. Vorig seizoen, na de jammerlijke degradatie uit de Derde Klasse, heerste er een flinke mineurstemming bij VVR. De toenmalige trainer Mark Schuiten sprak zelfs van een zwarte bladzijde in de historie van de club. Hoe anders is het nu, ongeveer een jaar later. Onder de leiding van een nieuwe staf, aangevoerd door de dit seizoen bij VVR aangetreden hoofdtrainer Thomas de Ridder, en met een sterk verjongde selectie, oogstte de Rijsbergse club niet alleen bewondering, zij boekte ook nog eens resultaat.

Kampioensschaal

Met als apotheose de zondag gewonnen titel bij PCP. Sportpark Lage Kant in Breda, normaal gesproken een groenwit gekleurd bastion, kleurde nu heel even vooral blauwwit. De supporters van VVR, aangevoerd met drie bussen, waren hun favorieten dan ook massaal achterna gereisd om hen te steunen in hun jacht op het kampioenschap. Ze werden niet teleurgesteld. Doelpunten van Friso Bosma (twee keer), Raf van Peer en Levi van Baal zorgden ervoor dat de kampioensschaal ‘gewoon’ naar Rijsbergen kon worden meegenomen. En daarmee is historie geschreven. “Als club zijn we eerder wel via de nacompetitie gepromoveerd,” weet voorzitter Thom van Dongen. “Dat we als kampioen rechtstreeks wisten te promoveren, is echter alweer 24 jaar geleden. Dit mag je redelijk uniek noemen. Dit was een historische zondag. Na één jaar terugkeren in de Derde Klasse is iets om trots op te zijn.”

Voortvarend

Ook bij hem is de vreugde groot na de titelwinst. “Uiteindelijk hebben we redelijk gemakkelijk van PCP gewonnen,” zegt hij. “Maar vooraf was het toch wel een beladen duel. Er stond veel spanning op. Als club hebben we vervelende coronajaren meegemaakt, waarin soms maar een half seizoen konden voetballen. Misschien hebben we daardoor nog een aantal jaren in de Derde Klasse kunnen verblijven, voordat we vorig jaar degradeerden naar de Vierde Klasse. Het zorgde ervoor dat de oude garde stopte en we met een nieuwe selectiegroep, grotendeels gevormd door vanuit de jeugd ingestroomde spelers, een nieuwe start moesten maken. Als bestuur beschouwden we het huidige seizoen vooraf dan ook als een tussenseizoen. VVR ging echter zó voortvarend van start. De eerste vijf wedstrijden werden meteen al gewonnen. We hebben eigenlijk het hele seizoen bovenaan gestaan, al kreeg de ploeg in de tweede helft van het seizoen een terugslag. Ook wel logisch met zoveel onervaren jonge gasten. Bovendien weet de tegenstander op zeker moment ook wel hoe VVR speelt. Het team heeft echt voor de titel moeten knokken.”

Potentie

De voorzitter roemt daarbij de inbreng van hoofdtrainer Thomas de Ridder en zijn staf. “Onze brede selectie heeft zeker een klik met de trainer. Niet voor niets is ook ons tweede elftal kampioen geworden. VVR beschikt dan ook over een spelersgroep met veel potentie de komende jaren. Het is nu de kunst om deze spelers ook bij elkaar te houden. Het nu aanwezige groepsgevoel speelt daarbij zeker een belangrijke rol.” Met de seizoensafsluiter tegen SAB komende zondag in het vooruitzicht blikt Thom van Dongen alvast vooruit op de terugkeer naar de Derde Klasse komend seizoen. “Toch een verschil met de Vierde Klasse. Een niveau hoger wordt er beter gevoetbald en steekt het ook tactisch allemaal beter in elkaar. We hebben naar mijn idee echter voldoende kwaliteit in de groep. Bovendien zie ik uit naar derbywedstrijden tegen bijvoorbeeld VV Wernhout, VV Schijf, DSE en misschien ook VV Zundert. Het voetbal leeft weer hier in het dorp.”

Ontwikkeling

Dat laatste heeft ook trainer Thomas de Ridder bemerkt. “Er is gedurende het seizoen steeds meer publiek naar onze wedstrijden gekomen, al gaat zoiets ook altijd gepaard met de resultaten. Wel is het leuk om te horen dat er dit seizoen veel meer schwung in het voetbal van VVR is gekomen. Heel belangrijk echter is ook de saamhorigheid met andere teams. In het eerste elftal is ook regelmatig inbreng geweest vanuit het tweede elftal en de O19. Dat is ook onze kracht geweest dit seizoen. We hebben eigenlijk altijd een goede bank gehad, waardoor we bij wissels niet per definitie zwakker worden of iets konden forceren. Spelers waren daarbij altijd bereid om zich weg te cijferen. We hebben dit seizoen altijd aan kop gestaan en dan ga je op zeker moment zelf ook in een kampioenschap geloven. Als staf echter hebben we vooral naar de ontwikkeling van spelers gekeken. Wat dat betreft is de Derde Klasse komend seizoen een uitdaging. Een niveau hoger gaat mooie leermomenten opleveren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief