Tijdens de American Day Wernhout waren weer tal van prachtige Amerikaanse voertuigen te zien.
Tijdens de American Day Wernhout waren weer tal van prachtige Amerikaanse voertuigen te zien. Foto: Marion van Rooij

Genieten van American Day Wernhout

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Wie van Amerikaanse auto’s, bikes en stevige muziek houdt, kon tijdens Eerste Pinksterdag zijn of haar hart ophalen aan de Moststraat in Wernhout. Daar werd wederom de jaarlijkse American Day Wernhout gehouden.

DOOR MARION VAN ROOIJ

Het gratis evenement werd overgoten door volop zonneschijn en dat benadrukte de erg fijne sfeer die er heerste. De American Day Wernhout is inmiddels een vermaard evenement dat veel publiek trekt. Niet alleen de eigenaars van een fraaie Amerikaanse vier- of tweewieler komen er maar al te graag, ook bezoekers van jong tot oud weten de weg naar het evenement goed te vinden om er zich te kunnen vergapen aan al het moois. De American Day Wernhout is een vrij toegankelijk evenement. Deelnemers hoeven zich van tevoren ook niet in te schrijven. De enige voorwaarde die geldt om op het showterrein te kunnen staan, is dat je met een bijzonder, markant Amerikaans voertuig het terrein op komt rijden. 

Kleinschalig

Ooit is het event kleinschalig gestart in een tent op het terrein van Henk en Sandra Nouws. Henk is vicevoorzitter van Stichting American Dai, Barry Hoendervangers hanteert er de voorzittershamer. Ze maken even tijd om het verhaal over hun passie te vertellen. “Het event startte de eerste editie in augustus en dat was met het oog op de drukte in de aanloop naar Corso Zundert niet zo’n handige datum. Om die reden zijn we al snel naar Eerste Pinksterdag geschoven. En als het aan ons ligt blijft dit ook de datum voor de American Day Wernhout. Met ons team van zeven bestuursleden en circa zeventien vrijwilligers hebben we onze handen vol om dit event goed en veilig neer te zetten. Dit jaar moest er uitgeweken worden naar weilanden van de buren. Gezien het feit dat er steeds meer boeren stoppen en de weilanden ingeruimd worden door boomkwekerijen, wordt dat voor de toekomst misschien wel een probleem, maar voor dit jaar is het wederom gelukt. Voor het parkeren hebben we dit jaar een weiland van de buren mogen lenen en dat geldt ook voor een showterrein. Zo gaat dat hier. Het wordt ons van harte gegund en men geniet met z’n allen.” 

De Amerikaanse vlaggen zie je in de hijskraan wapperen als je van ver aan komt rijden. En bij de entree van de American Day Wernhout volgt een warm welkom. Het is genieten van alle oude klassiekers en moderne Amerikaanse auto’s die aan komen rijden, met merken als Ford, Jeep, Cadillac, Chevrolet, Chrysler en Dodge. Wat opvalt, is dat de Amerikaanse auto vooral heel groot is. Het is een cultuur op zich, zo blijkt uit gesprekken met de eigenaars die vol trots vertellen over de autocultuur, de eerste T-Ford en de kenmerkende ‘vinnen’ van de Cadillac. Ook vele motorclubs bezoeken het event. Zo heeft Harley Davidson Club Breda de rit naar Wernhout gemaakt met maar liefst 45 motoren. Hun aankomst is op z’n minst imposant te noemen.

Er zijn niet alleen auto’s en motoren te bewonderen. Zo is er een prachtige stand met retroproducten dit jaar. De jaren ‘50 komen hier voorbij, met onder andere jukeboxen, metalen borden en flipperkasten. Het past helemaal in het plaatje van de American Day Wernhout. Aan eten en drinken is eveneens goed gedacht, getuige de aanwezigheid van een tent met buitenterras, een bar en diverse foodtrucks. De dag wordt muzikaal opgeluisterd met optredens door diverse artiesten. Wellicht wordt het evenement in 2024 overigens verplaatst naar een andere locatie een groter terrein in de omgeving van Wernhout. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief