Piet Daamen en Betsie Huijbregts zijn 65 jaar getrouwd.
Piet Daamen en Betsie Huijbregts zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Daamen-Huijbregts viert briljanten huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Opnieuw een jubilerend bruidspaar in Rijsbergen. Het echtpaar Piet Daamen en Betsie Huijbregts vierde onlangs zijn briljanten huwelijk. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Nee, ze niet zestig jaar getrouwd zoals de verschillende echtparen die de voorbije weken een podium kregen in de Zundertse Bode. “Deze jongen is al vijf-en-zestig jaar met dezelfde vrouw getrouwd die Betsie Huijbregts heet,” klinkt uit de mond van Piet Daamen in woonzorgcentrum Rijserf. Een duur stel voor de Sociale Verzekeringsbank die, gelet op de vitaliteit van Piet en Betsie, voorlopig nog lang niet af zal zijn van het uitkeringsgerechtigde paar. Piet (89) en Betsie (85) stapten op 21 mei 1958 gearmd de Rijsbergse Sint Bavokerk binnen om vanaf dat moment nooit meer uit elkaar te gaan.

Boerenafkomst

Piet Daamen komt uit de Rijsbergse buurtschap Tiggelt waar zijn ouders er een gemengd boerenbedrijf op na hielden en de ooievaar vroegen om zeven keer langs te willen komen. Na Piet joegen ze de langpoot steeds van het erf. Vader Sjaan Daamen en moeder Drika de Koning vonden het welletjes om zeven mondjes te moeten vullen. Net als manlief Piet is ook Betsie Huijbregts van boerenafkomst. Zij kwam als derde kind in het gezin van Willem Huijbregts en Maria Dekkers dat later met nog twee kinderen zou worden uitgebreid. Kort na haar geboorte in Klein Zundert op 2 mei 1938 werd naar Rijsbergen verhuisd om aan de Tiggeltsestraat een nieuw agrarisch bedrijf op te starten.

Ontmoeting

De gewoonte in die tijd was als nieuwkomer de buren uit te nodigen voor de koffie. Betsie was toen veertien jaar oud. “ Toen ik bij het inschenken van de koffie in Piets ogen keek geraakte ik stapelverliefd op hem. Zo zijn we aan elkaar gekomen,” zegt ze. 

Vijf jaar later zou Piet de boerderij wegens de slechte gezondheid van vader Sjaan overnemen. Diens laatste wens was dat zijn zoon nog voor hij zou sterven met Betsie Huijbregts in het huwelijk trad. “Dat feestje zou aanvankelijk niet doorgaan omdat pa en ma Huijbregts hun dochter daarvoor nog veel te jong vonden. Mijn vader is er toen naar toegegaan om het toch voor elkaar te kunnen krijgen,” zegt Piet Daamen. Het kwam er uiteindelijk toch van. In de schoongemaakte koeienstal kon het glas worden geheven op het jonge paar en kon er worden gedanst op accordeonmuziek van de Hendrickx-mannen.

Piet en Betsie brachten vier kinderen ter wereld. De eerste, een zoon, heette Christ en werd geboren op 12 april 1959. De dochters Marianne, Rina en Connie volgden daarna. In 1990 nam Christ het bedrijf van zijn ouders over. Om wat om handen te hebben, werkte het paar heel wat jaren uit hobby bij De Bosrand. Verhuisd werd naar het dorp. Hier betrok het koppel een huis in de Hendrikstraat waar het dertig jaar vol vreugde woonde. Hierna, twee jaar geleden, verkaste het stel naar een appartement in woonzorgcentrum Rijserf waar het inmiddels voor geen goud meer weg wil. 

Ontspanning

Piet en Betsie weten zich er best te vermaken. “Hier is regelmatig wat voor de bewoners te doen” zegt Betsie. Het kaartspel rikken spelen ze graag. Jarenlang had men een vaste kaartgroep in Tiggelt waar ook schietvereniging St. Willibrordus is te vinden, de club waarvan Piet Daamen al ruim vijftig jaar lid is. De familie Daamen-Huijbregts vierde haar huwelijksjubileum op feestelijke wijze met vrienden en kennissen in De Harmoniezaal in Rijsbergen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief