Eén van de panden op De Krabbebossen in Rijsbergen.
Eén van de panden op De Krabbebossen in Rijsbergen. Foto: Addo Sprangers

Groen licht voor tijdelijke opvang asielzoekers in Rijsbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De komst van tijdelijke asielopvang op De Krabbebossen in Rijsbergen kan een zekerheidje worden genoemd. Het Zundertse college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag namelijk ingestemd met de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)  voor de realisatie van deze opvang.

Tegelijkertijd heeft het college ingestemd met het convenant met de eigenaar van De Krabbebossen, 5Zeuven10 B.V uit Hoofddorp ,voor de herontwikkeling van de locatie. Dit besluit is door burgemeesters en wethouders genomen nadat zij in de afgelopen periode omwonenden en lokale organisaties hebben gehoord en gesproken. 

Aanspreekpunt

Hiernaast heeft de gemeenteraad afgelopen maand haar wensen meegegeven, welke door het college zijn vertaald in aanvullende en ook vastgelegde werkafspraken met het COA. Denk daarbij op het organiseren van een werkbezoek voor de raad, een open dag voor inwoners van Rijsbergen en een rondleiding voor direct omwonenden. Verder is afgesproken dat er -zeker aan het begin - eens per week een veiligheidsoverleg plaatsvindt tussen Gemeente Zundert, COA en politie over de gang van zaken. Ook zijn afspraken gemaakt met het COA over hoe om te gaan met eventuele incidenten. Omwonenden kunnen met hun vragen en klachten bij het COA of de Gemeente Zundert terecht. Bij het COA is verder altijd zowel een online- als telefonisch aanspreekpunt,  geldt de straks op de opvanglocatie werkzame locatiemanager van het COA als eerste aanspreekpunt voor omwonenden en is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Dit laat onverlet dat bij ernstige incidenten er altijd een beroep kan worden gedaan op de reguliere alarmdiensten.

Verkeerssituatie

 In het omwonendenoverleg, waarvoor ook een afvaardiging van lokale ondernemers zal worden uitgenodigd, worden eventuele verkeersaanpassingen bespreken. Uitgangspunt hierbij is het verkeersveilig maken van de huidige verkeerssituatie. De extra middelen die de Gemeente Zundert ontvangt vanuit het Rijk omdat er een regionale opvanglocatie komt, worden indien nodig ingezet voor extra capaciteit handhaving én voor andere gemeentelijke taken die samenhangen met een regionale opvanglocatie, zoals onderwijs en leerplicht. 

Veiligheid

‘Last but not least’ zal de Gemeente Zundert frequent overleg hebben met het COA over reguliere zaken en over veiligheid. Hierbij is afgesproken dat het COA de Gemeente Zundert formeel en informeel op de hoogte stelt over de gang van zaken op de locatie, bijzonderheden en incidenten. De kanttekening die hierbij wordt gemaakt is dat het COA primair verantwoordelijk is voor de gang van zaken op het terrein. Om de veiligheid van de bewoners en het personeel te bewaren, kijkt zij bijvoorbeeld zorgvuldig naar de evenwichtige samenstelling van de bewoners. Hierbij is de instroom echter leidend. Door de huidige samenstelling van de instroom is het niet mogelijk om de locatie specifiek voor gezinnen in te richten. De locatie is wel bedoeld voor kansrijke asielzoekers en statushouders die straks in onze regio gehuisvest zullen worden. 

Voorbereidingen

Dit betekent dat de voorbereidingen om De Krabbebossen in te richten voor de komst van asielzoekers nu officieel van start kunnen. De opvang wordt gefaseerd in gebruik genomen. Vooralsnog is er sprake van de komst van vijftig zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) en 140 asielzoekers. De alleenstaande minderjarige vluchtelingen komen hoogstwaarschijnlijk als eerste op de locatie. Het is nog niet bekend wanneer precies de opvang opengaat. Eerder werd gecommuniceerd dat de eerste asielzoekers waarschijnlijk kort na de zomer al hun intrek nemen in De Krabbebossen. Over drie jaar loopt de bestuursovereenkomst af. De Gemeente Zundert gaat straks tijdig met het COA en de eigenaar in gesprek gaan of een verlenging gewenst is. Deze is dan maximaal voor twee jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief